Gummistövlar förebygger ohälsa

Idag börjar länsstyrelsen dela ut gummistövlar till oss västmanlänningar. Det är en säkerhetsåtgärd inför den väntade vårfloden.

Som vi berättat tidigare räknar Länsstyrelsen med att de stora snömängderna på flera håll i länet kommer att leda till mycket vatten på gator och torg. Och det innebär hälsorisker som man vill förebygga.

Det finns ju risk att man blir blöt om fötterna och man kan bli sjuk. Vi vill förebygga det här och det vill regeringen också. Därför får vi nu extra pengar för att kunna dela ut gummistövlar till alla medborgare i Västmanland, säger landshövding Ingemar Skogö.

På samma sätt som man räknade ut vad inkomstbortfallet i samband med utbrott av svininfluensan skulle kosta samhället, har man nu räknat ut vad de förväntade förkylningsepidemin orsakad av blöta fötter skulle få för konsekvenser. Därför har regeringen nu anslagit extra pengar till länsstyrelserna för att motverka problemen.

Men det allmänna konjunkturläget har tyvärr gjort att pengarna inte räcker till hellånga gummsitövlar. De 250 000 par stövlar man beställt kommer bara att sträcka sig upp till vaden. Men det är inget att oroa sig för, menar Ingemar Skogö.

– Det första man kan göra är att försöka gå på tå för att komma över vattenytan. Om inte det hjälper så har vi ju kvar ett restlager av vaccinet från svininfluensan i höstas så om folk blir förkylda finns möjlighet att vaccinera sig med det, säger Ingemar Skogö.

Gummistövlarna kommer att delas ut kommunvis och länsstyrelsen har redan hunnit bygga upp ett visst lager.

– Här på länsstyrelsen har vi delat ut stövlar till alla medarbetare så att de kan ha de på sig från och med nu ifall vårfloden kommer snabbare än väntat, säger landshövding Ingemar Skogö till P4 Västmanland.

Ida Nilsson
nyheterna.vstm@sr.se