Borås

6 000 ton godis säljs under påsk

I Borås säljer de fyra största matbutikerna nästan 20 ton lösgodis under påskveckan, vilket är ungefär tre gånger så mycket som en vanlig vecka. Det visar en rundringning som Radio Sjuhärad gjort.

 Det är ju bara påsk en gång om året, resonerar småbarnspappan Johan Granath.

– Jag har köpt sju hekto lösgodis nu och en liten påse till. Vi är två personer som delar, sonen får lite grann, och det tycker jag är ganska ok. Det är ju bara påsk en gång om året.

Tandtrollens högtid är onekligen här nu när svenskarna frossar 6000 ton godis under helgen. Folktandvårdens råd är att man ska äta allt på en gång - det är småätandet som är det farliga, som innebär en evig syraattack på tändernas emalj.

Svenskarna är ett godisälskade folk. Vi äter 17 kilo per person och år. I boken "Godis åt folket" undersökte journalisten André Persson tillsammans med en kollega varför svenskarnas godiskonsumtion har blivit den högsta i världen.

– Vi har en lång sockertradition i Sverige och dessutom är godis att sätt att umgås över generationsgränserna. En annan orsak kan vara att Sverige inte har någon riktigt stark matkultur, säger André Persson som alltså skrivit en bok om svenskarnas godisätande.

En annan orsak kan vara att Sverige inte har någon riktigt stark matkultur. Därför har det funnits ett utrymme för godiset hos de annars ganska hälsomedvetna svenskarna.

En rundringning som Radio Sjuhärad har gjort till de fyra största matbutikerna i Borås visar att nästan 20 ton lösgodis säljs under påskveckan och då är alltså inte det förpackade godiset inräknat.

En underbar helg, tycker Fredrik Grindemark som är försäljningschef på en stormarknad.

– Det är ju de här helgerna man jobbar för. Vi sålde 6, 5 ton lösgodis förra veckan och jag tror att vi kommer upp i samma siffra den här veckan. Det är tre gånger så mycket som en vanlig vecka.

Och småbarnspappan Johan Granath vet vilken hans favorit är i godispåsen.

– Påskäggen, de där skumäggen.

Charlotte Brunmark
charlotte.brunmark@sr.se

Sara Johansson
sara.johansson@sr.se