Norrköping

40 år sedan YFA lades ned

I dag är det 40 år sedan textilföretaget YFA lades ned i Norrköping. Över 800 anställda förlorade jobben och Norrköpings epok som textilstad gick mot sitt slut. YFA:s siste vd Alfred Hahn berättar nu om turerna bakom nedläggningen.

- Vi köpte rå ull som var klippt från får i Australien. Vi gjorde ylletyg både till dam och herrkläder, främst till herrkostymer och damkappor. På den tiden hade ju herrarna kostym vilket de inte har numera, kostym hade ju nästan alla, säger Alfred Hahn, som var vd på YFA.

Förenade Yllefabrikerna även kallat YFA var ett av de största textilföretagen i Norrköping. Men under 1950-talet tappade de svenska textilföretagen konkurrenskraften och krisen inom tekoindustrin inleddes. När krisen var över cirka 30 år senare hade omkring 70 000 arbetstillfällen försvunnit. Trots att textilarbetarna hade en av de lägsta lönerna i Sverige på den tiden, var lönerna betydligt lägre utomlands.

- Vår konkurrenskraft försvann ju. Vi hade ju dubbelt i vissa fall tredubbelt högre löner än de som vi konkurrerade med exempelvis England, Finland och alla möjliga andra länder. De hade inte fått den löneutveckling som vi hade i Sverige.

1964 blev Alfred Hahn verkställande direktör för YFA. Då fanns fortfarande en optimistisk syn på svensk textil, men ganska snart förstod Alfred Hahn vartåt det lutade.

- I början på 50-talet var det ingen som tänkte på textilkris. Den kom inte igång kan man säga förrän i början av 60-talet. När jag blev chef för YFA 1964 då hade jag personligen egentligen ingen känsla av att det var fara på färde. När jag började titta på våra siffror, när jag började att besöka kunder, då förstod jag att det här kan inte hålla så länge.

Ledningen gjorde flera försök att rädda företaget. Flera idéer undersöktes bland annat möjligheten att att flytta produktionen utomlands och behålla design och kunnande i Sverige. En annan idé var att försöka sälja företaget till England, men inget av försöken lyckades.

I början av 1970 åkte Alfred Hahn och Karl-Erik Önnesjö, chef för Holmens bruk som ägde YFA, upp till Stockholm för att informera regeringen om läget.

- Vi funderade mycket på lämplig tidpunkt för företaget gick ju inte med förlust, utan vi hade mycket väl kunnat köra ytterligare något år eller två eller tre. Så Önnesjö och jag träffade regeringen, Palme och Sträng. Det här har jag aldrig sagt offentligt förut men det kan jag säga det nu, det är länge sedan. För när vi hade berättat om planererna att lägga ner då sade Olof Palme: "Lägg ned skiten bara, vi tar hand om folket". Jag tyckte han var en skurk.

Hade ni hoppats att regeringen skulle stötta produktionen?
- Nej, vi hade sagt från början att vi ville inte ha något stöd eller bidrag. Ett företag som inte går med vinst långsiktigt har inget existensberättigande. Så hade regeringen sagt att kan ni inte göra si eller kan vi inte hjälpas åt att göra så så hade nog Holmens bruk övervägt det.

Men regeringen sa något annat?
- Regeringen sa lägg ned skiten.

Den 1 april 1970 kom beskedet, YFA läggs ned. Över 800 anställda blir av med jobbet. Beskedet slog ned som en bomb. De få som kände till företagets dåliga utsikter var bolagets högsta ledning.

- Väldigt många hade jobbat där i 20-30 år, de kunde inte tänka sig att ett sådant företag skulle läggas ned. Det hade aldrig varit tal om att det gick med förlust. För jag hade ett väldigt problem med hur jag skulle handskas med den här informationen. Att gå ut till folket i förväg och säga att det här håller inte, det tyckte jag inte var en särskilt bra idé, det skulle inte ändra på någonting. Men informationsmässigt skulle man kanske skött det annorlunda i dag.

Hur påverkades du av den här nedläggningen?
- Det var väldigt jobbigt. Det här var ju mina arbetskamrater och vänner allihop, jag tyckte att jag hade svikit dem. Så något år senare gick jag in i en ordentlig depression, gick in i väggen som man säger numera.

Med YFA:s nedläggning försvann 350 år av textilproduktion i centrala Norrköping. Kvar i stadens utkant fanns bland annat Strömma som hade sin textilproduktion igång fram till 1990-talet. Enligt Alfred Hahn fanns det inget som hade kunnat rädda YFA eller textilproduktionen kvar.

- Egentligen gick det väldigt bra och de flesta fick jobb med högre lön och kanske till och med bättre jobb. En del jobb inom textilproduktionen var ju rätt besvärliga med inte särskilt bra arbetsmiljö. Så för de flesta anställda efter den första chocken så blev det bra. Ser man på staden Norrköping så blev det jättebra. Förut hade man varit beroende av textilindustrin som betalade låga löner, så Norrköping fick ställa om sig att bli en industristad på annat sätt än tidigare.

Hur ser du på epoken i dag när du tittar tillbaka, det är ju 40 år sedan nu?
- Världen är föränderlig och allt förändras hela tiden. Även industrier har sin livstid, tänk på varvsindustrin i Sverige den är försvunnen. Tänk på bilindustrin i dag, hur länge till kommer vi att tillverka bilar i Sverige?

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se