Svenskar konsumerar allt mer skräpmat

Svenskar konsumerar allt mer godis, chips och läsk. Det visar statistik från Jordbruksverket.

Vår godiskonsumtion har ökat från strax under tio kilo per person och år 1980, till 17 kilo 2006. Går man tillbaka ännu längre i tiden har vårt godisätande ökat med hela tio kilo från 1960, då vi åt sju kilo godis per person och år.

Vi har även blivit glupskare i vårt läskdrickande. 1960 drack vi i genomsnitt 22 liter läsk om året per person, 1980 30 liter. 2006 var den siffran uppe i hela 90 liter.

När det gäller ostbågar, frukostflingor och popcorn har vi gått från att konsumera 1,5 kilo per person och år 1980 (0,6 kilo 1960) till drygt 4 kilo 2006.

Även chipskonsumtionen har ökat, från 1980-talets 0,5 kilo per person och år till nära 1,5 kilo 2006.

Generellt sett, och föga förvånande, äter vi betydligt mer hel- och halvfabrikat nu än tidigare, som pommes frites, läsk, sylt och färdiglagad mat.

Intressant är att totalkonsumtionen av socker och sirap har legat på ungefär samma nivå mellan 1980 och 2007, mellan 39 och 45 kilo per person och år. Den kraftiga ökningen ligger alltså hos förädlade livsmedel som innehåller socker, som choklad- och konfektyrvaror och annat godis.

Julia Milder
julia.milder@sr.se