April april...

FM-bandet skrotas från årsskiftet

Nu kan du snart tjäna pengar på din gamla radioapparat. Regeringen och Sveriges Radios styrelse har nu kommit överrens om att radion ska överge det trånga fm-nätet och istället digitaliseras.

-Vi som är lite äldre måste inse att framtiden håller på att ta över, beslutet ligger helt rätt i tiden, säger Sveriges Radios VD Mats Svegfors i P4 Extra.

Vid årsskiftet så upphör dagens analoga sändningar

Eftersom digitalradion kräver antingen nya digitala radiomottagare eller datorer så har Sveriges Radio och Radiotjänst kommit överrens om en motivationspremie. Det handlar om en värdecheck på tusen kronor som kan lösas in mot en gammal radioapparat.

Sveriges Radios VD Mats Svegfors berättar i P4 Extra.

-Det har varit på gång länge men det är framtiden som ligger i detta. Vi kan få fler kanaler och nå ut bättre till de nya lyssnarna, menar Mats Svegfors.

Din gamla analoga radioapparat kan lösas in mot en värdecheck utfärdad av regeringen och den är värd 1000 kronor. Checken kan lösas in i alla butiker som säljer radioapparater.

Alla kanske inte kan hänga med

Det kan bli svårt att nå ut till alla redan till årsskiftet, men eftersom det finns så många nya möjligheter i den nya tekniken som dessutom erbjuder flera lyssningsalternativ och kanaler så har Sveriges Radio i samarbete med regeringen beslutat sig för att skrota fm-bandet, menar Mats Svegfors.

-Vi som är gamla kanske inte kommer hänga med i början, men det är bara att anpassa sig till framtiden och det här är ett beslut vi övervägt noga och länge, säger Mats Svegfors i P4 Extra.

Många upprörda

Efter den lyssnarstorm som kom som reaktion av torsdagens inslag så har vi bett Sveriges Radios VD Mats Svegfors om en webbexklusiv kommentar.

Vad tycker du om beslutet? Framför gärna din åsikt i kommentarsfältet nedan: