Västernorrland

Kunder vill ha färskt lammkött

Efterfrågan av lammkött ökar i butikerna inför påsk och om konsumenterna själva får bestämma ska det vara färskt svenskt lammkött.

– Helst köper vi svenskt lammkött och det är bäst om man kan får tag i det färskt, säger konsumenten Rolf Asplund i Sundsvall.

För att få färskt lammkött lagom till påsk måste fåren lamma mitt i vintern, vilket gör att var femte lamm aldrig har vistas utomhus innan det slaktas. Något konsumenterna sällan är medvetna om.

– Jag hoppas och tror att köttet kommer från fina får och lamm från till exempel Gotland, säger Rolf Asplund.

Dessa metoder är nödvändiga för att handeln ska kunna möta konsumenternas krav.

– Ska vi ha färskt lammkött året om så måste det produceras på det här viset, säger Mikael Sund som är Färskvaruansvarig på en matvarubutik i Sundsvall.

Han berättar att alternativet är att återgå till det traditionella sättet, men då skulle det bara finnas färskt lammkött till hösten och sedan ingenting resten av året.

– Det är kundefterfrågan som har styrt att det har blivit så här, säger han.

Mikael Sund tycker inte att det är konstigt att den svenska lammindustrin idag ser ut så här.

– Jag vill kunna erbjuda mina kunder färskt lammkött året om så jag har svårt att se några nackdelar i det här.

Att välja en fryst bit lammkött istället skulle vara naturligare för fåren. Men det finns en viss misstänksamhet mot att köpa det frysta lammet.

– Om det är djupfryst från någon annan del av världen vet man inte hur gammalt det är, säger Ulla Andersson, som även hon föredrar färskt kött.

Att köpa det färska lammet på hösten och sedan förvara det i frysen fram till påsken är även det en främmande idé för många.

– Nej det kan jag inte tänka mig, lamm har man inte i frysen så länge, säger Eva Fribäck.

Fredrica Modin
fredrica.modin@sr.se