sörmland

Lammproduktionen är inte resurssmart

Den senaste tidens debatt om uppfödningen av lamm under vintern har fått många konsumenter att tveka i köttdisken. Den allt intensivare uppfödningen har också fått Svenska Naturskyddsföreningen att reagera.

Gun Rudquist är chef för avdelningen Natur- och Miljövård på Naturskyddsföreningens rikskansli.

– Det är ju resurssmart att låta de här idisslarna faktiskt vara ute och beta så mycket det går. Det är ju inte resurssmart på lång sikt att allt fler djur inte kommer ut i tillräcklig omfattning, säger hon.

Det får inte konsekvenser enbart ur ett klimatperspektiv utan alla miljöfrågorna hänger ihop här, tillägger hon också.

Enligt Svenska Naturskyddsföreningen innebär intensiv lammproduktion under vintern, där lammen tillbringar hela sin livstid inomhus, en enorm belastning för klimat och miljö.

Det genom att djuren föds upp på foder som spannmål majs och soja, som kräver stort energitillskott jämfört med lamm som föds på våren och går i hagar och betar under sommaren.

Naturskyddsföreningen rekommenderar därför konsumenten att avstå från färskt svenskt lammkött till påsk.

– Ja, det vore ju smart om konsumenten kunde bidra till att producenterna får en bra lönsamhet och kan fortsätta med att låta lammen födas som de vanligen för i mars-april så där och hinna vara ute och slaktas fram emot hösten. Vi konsumenter kan väl välja då en svensk fryst lammstek nu till Påsk, avslutar Gun Rudquist på Naturskyddsföreningen.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se