Flygresenärer försenas av strejk idag

Ett hundratal flygresenärer i Skåne drabbas av Transportarbetareförbundets strejk som inleddes på fredagsmorgonen.

I första omgången är det lastpersonal som tagits ut i strejk, framför allt på Arlanda. Strejken får konsekvenser även i Skåne, där alla SAS avgångar till Stockholm från både Sturup och Ängelholm antingen blir inställda eller försenade under de fem timmar strejken varar.


Fackförbundet Transport har i första omgången tagit ut omkring 700 lastare, de flesta anställda på Arlanda som från och med klockan fem på fredagsmorgonen under fem timmar fram till klockan tio strejkar.


Det innebär att att ett 80-tal avgångar ställs in från de 13 orter SAS flyger på. Ett 20-tal avgångar blir försenade. Chartertrafiken berörs inte av flygkonflikten. I Skåne drabbas nu under morgonen samtliga avgångar till och från Stockholm.
- Vi har planerat att flytta avgångarna till efter strejken är över. Det kommer bli mycket trafik in till Stockholm och där har vi då fått en tid att gå från Sturup klockan halv elva med två maskiner. Planen är att komma tillbaka till normalt trafikprogram så fort som möjligt och vi räknar med att kunna göra det från lunch och frammåt, säger Bo Zanichelli, SAS stationschef på Sturup.


Från Ängelholm ställs två avgångar till Stockholm in helt och en blir försenad. Omkring hundra resenärer på Sturup drabbas uppskattningsvis av dagens strejk. Många har också valt att boka av sina biljetter.


- Ja, det har varit en del av- och framför allt ombokningar till andra avgångstider. Det ligger nog runt ett hundratal, säger Bo Zenichelli.


Om inte konflikten är löst innan måndag så upprepas strejken mellan fem och tio på måndag morgon och det skulle möjligen slå hårdare än dagens strejk.


- Morgontrafiken är ju den viktigaste delen av trafiken nästan, åtminstone på måndagar. Fredagar är kanske tyngre när det kommer till eftermiddagen så måndagmorgonen är väl kanske inte så lyckad för vår del, säger Bo Zenichelli.