Nervig period i tysk politik

I Tyskland är det oro i politiken just nu. Särskilt borgerliga anhängare har anledning att vara nervösa. Det beror på att valet i den största delstaten Nordrhein-Westfalen om en dryg månad får betydelse också nationell nivå.

Förlorar de borgerliga, vilket opinionsmätningarna pekar på, kommer regeringen Merkel på den nationella nivån att förlora sin majoritet i delstatskammaren, förbundsrådet. Hennes regering kommer att få svårare att driva igenom sin politik.

Många beskriver valet i Nordrhein-Westfalen som avgörande för Angela Merkels politiska framtid. Före henne snubblade socialdemokraten Gerhard Schröder ut ur tysk politik sedan förbundsrådet satt krokben för honom. Och efter valet vid Rhen och i Ruhr den 9 maj kan det nu vara Merkels tur.

Hennes regering har visserligen ett stabilt överläge i parlamentet, förbundsdagen. Men delstatskammaren, förbundsrådet, måste godkänna viktiga beslut, som rör till exempel ekonomin.

Om nu den sittande borgerliga regeringen i Nordrhein-Westfalen inte blir återvald, ja då förlorar Merkel den borgerliga majoriteten i delstatskammaren. Hon kommer att tvingas kohandla med oppositionen för att få igenom sin politik i fortsättningen. Och det som stod överst i hennes valprogram i höstas, skattesänkningar, lär hon inte kunna driva igenom.

Precis som på nationell tysk nivå så är det kristdemokrater och liberaler som styr i Nordrhein-Westfalen. Det betyder att allt vad Angela Merkel själv och hennes ministrar företar sig, direkt avspeglar sej i opinionsmätningarna i delstaten.

Just nu är det motigt för regeringen Merkel. Inte på över tre år har väljarna varit så tveksamma till en tysk regering som nu. Det har varit många interna gräl i regeringen. Merkel anses ha varit för avvaktande. Hennes personliga popularitet dalar. Att hon drivit en egen tysk linje om euron och Grekland inom EU, tycks inte ha gynnat henne.

Mest väljarstöd förlorar ändå hennes koalitionspartner liberalerna. Bara drygt hälften av dem som röstade liberalt i september stöder nu partiet, efter alla kontroverser. Och partiledaren själv, utrikesminister Guido Westerwelle verkar vara den som stöter bort flest anhängare.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se