storbritannien

Konservativ kommentar höjer valtempen

När den brittiska valrörelsen nu börjar dra igång på allvar får en av de ledande konservativa politikerna i Storbritannien skarp kritik för att han tycker att det i vissa fall kan vara godtagbart att diskriminera homosexuella.

De konservativas kandidat till den prestigefyllda inrikesministerposten, Chris Grayling gjorde uttalandet om homosexuella när han inte visste att han bandades.

I bandupptagningen, som gjorts av tidningen The Observer, säger Grayling att troende kristna som bedriver bed-and-breakfast i sitt eget hem, bör ha rätt att vägra att ta emot homosexuella par som gäster.

Men det strider mot lagen, säger en av Liberaldemokraternas ledande politiker, Chris Huhne.

Labourpolitikern och näringsministern Peter Mandelson, säger till tv-kanalen Sky att uttalandet visar att det konservativa partiet inte har förändrats.

Peter Mandelson menar att när kameran stängs av låter de konservativa precis som förut, och har inte som partiledaren David Cameron påstår, övergett sina gamla värderingar och blivit ett modernt parti.

Uttalandet om homosexuella par bidrog till att ytterligare höja temperaturen i den politiska debatten inför parlamentsvalet. Den här veckan väntas premiärminister Gordon Brown utlysa valet till den 6 maj.

De konservativa har fortfarande en klar ledning i opinionsundersökningarna, men frågan är om det räcker till egen majoritet eller om något av de två stora partierna kommer att bilda regering med stöd av Liberaldemokraterna, eller något annat av de mindre partierna.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se