Landskrona

Fullsatt kyrka och torg mot våld

På måndagseftermiddagen hölls två manifestationer mot våld i Landskrona, som en reaktion på dödsmisshandeln i Landskrona i förra veckan. Sofia Albertina kyrka var fullsatt, och på Rådhustorget samlades ett par tusen människor.

– Vi har kommit hit för att protestera mot våldet, säger Märith Fogelberg, utanför Sofia Albertina kyrka.

Kyrkan blev snabbt full av folk. Svenska kyrkan hade tillsammans med bland annat Islamiska församlingen och Katolska kyrkan samlats till en gemensam manifestation. Representanter för de olika samfunden talade, och kyrkobesökarna tände ljus i kyrkan.

– Vi ska inte predika utan bara samlas och prata om det som hänt, säger Bengt Karlgren, kyrkoherde i Landskrona församling.

– Vi politiker måste sitta ner över partigränserna och diskutera fram en lösning, säger Niklas Karlsson (S), som också kommit till kyrkan. Det som hänt är fruktansvärt och vi vill kraftsamla mot våldet.

Ett par tusen människor samlades en timme senare på Rådhustorget för att lägga ner blommor och hålla en tyst minut.

– Jag valde att gå hit för att jag vill demonstrera mot att det finns så mycket våld i samhället, och jag vill gärna stötta de anhöriga som har drabbats. Så vill jag göra Landskrona till en härlig stad, säger Inger Rosvall, som valde att lägga blommor på torget.

– Det händer redan så mycket i Landskrona, så det känns som om det här var sista droppen. Det har kokat över nu, säger Malin Andersson.

Att så många Landskronabor slöt upp vid de båda manifestationerna gladde besökarna.

– Det visar att alla vi tycker att det som hänt är fel, säger Lamees Arawi, som var med på Rådhustorget.

– Det är väl hela Landskrona som är här och tänker på den gamla damen, säger Mikael Lindström.