Kalmar län

AFA pekade ut "Karin" som nazist

P4 Kalmars samhällsprogram Fokus har träffat "Karin" som pekats ut som nazist av AFA-grupper. Flera gånger har hennes familj fått sin bil totalt sönderslagen. Nu är hon rädd för stenar genom fönstret till barnens rum.

"Karin" heter egentligen något annat. Hon bor i Kalmar län och på något sätt har hennes namn kommit med på den lista som Antifascistisk aktion, AFA, använder.

– Vi vaknade på natten av att vi hörde ett par, ganska höga smällar, berättar hon.

– Då ser min man hur ett personer står och sparkar och slår på vår bil.

Med tillhyggen slogs bilen sönder och ordet "nazist" sprejades över ena sidan. Glasbitar regnade ner över barnstolar och säten.

– Första reaktionen var chock men sedan blir man förbannad och ledsen. Man ligger på helspänn och lyssnar efter minsta ljud och undrar vilka människor som går förbi utanför.

Efter fyra månader hände samma händelse igen och nästa bil som familjen skaffat slogs sönder.

– Jag undviker helst att gå ute själv på kvällstid. Man blir medveten om att det finns mycket faror.

Karin förstår ingenting. Enligt "Karin" har hon aldrig haft några nazistsympatier. Innan attackerna mot hennes bilar hade hon inte hört talas om organisationen AFA som är ett riksomfattande nätverk på den extrema vänsterkanten.

Att bli anklagad för att vara nazist känns inte bra.

– Det är fruktansvärt eftersom nazism är så otroligt långt från de åsikter jag står för, säger hon.

– Det är därför jag ställer upp på den här intervjun. Jag vill att de ska veta att jag inte är nazist och har aldrig varit det. För mig är samhällsfrågor viktiga och jag vill att de ska veta det.

Polisens förundersökning i ärendet är nedlagd men kan öppnas igen om nya uppgifter kommer in.