Frukt skyddar inte mot cancer

Människor som äter mycket frukt och grönsaker löper lika hög risk att drabbas av cancer som andra. Det visar en ny analys som gjorts på 400 000 människors matvanor.

I analysen kunde man bara hitta en svag koppling mellan högt intag av frukt och grönsaker och en minskad risk för cancer. Men att det överhuvud taget fanns en koppling kan bero på att de som åt mer frukt och grönsaker hade en annan livsstil, menar forskarna, till exempel så rökte de mindre, drack mindre alkohol, och rörde på sig mer.

Alicja Wolk som är expert på kost och cancer vid Karolinska Institutet, påpekar att en brist i studien är att de tittat på alla olika sorters cancer. Hon menar att grönsaker och frukt i kosten skulle kunna påverka en speciell cancersort, till exempel tjocktarmscancer.

Även om det inte finns ett starkt samband mellan att frukt- och grönsaksintag och en minskad risk för cancer så har man sett att risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar minskar - så man kanske inte ska överge 90-talets kostråd om fem frukter om dagen helt och hållet.

Karin Gyllenklev
karin.gyllenklev@sr.se

Referens:
Boffetta, P. et al. Fruit and Vegetable Intake and Overall Cancer Risk in the European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition (EPIC). JNCI, Vol. 102, Issue 8 | April 21, 2010. DOI: 10.1093/jnci/djq072