Migrationsverket försvarar snabba beslut

Migrationsverket har med ett nytt arbetssätt halverat handläggningstiderna för asylbeslut. Migrationsdomstolen är rädd att det går alldeles för fort och granskar nu besluten från verket.

 Den extra kontrollen välkomnas av verkets rättschef Mikael Ribbenvik.

 – Det är väl bra att domstolarna hela tiden följer det här men jag tror inte att farhågorna kommer att besannas. Jag tror att det är precis tvärtom. Ju kortare handläggningstid man har i ett ärende, desto färre nya omständigheter tillkommer under tiden ärendet handläggs, säger Mikael Ribbenvik.

För två år sedan fick en asylsökande vänta nio månader på asylbeslutet. Nu är väntetiden halverad.

Genom ett nytt arbetssätt, som går ut på att ärendena alltid hålls igång, hoppas Migrationsverket korta väntetiden ännu mer.

Men de snabba besluten kanske tas för fort. Migrationsdomstolarna i Stockholm och Göteborg tar därför en extra titt på verkets beslut under våren.

Peter Enander, chefsrådman på domstolen i Stockholm, är rädd att undermåliga beslut på migrationsverket innebär merarbete för domstolen.

– Orsaken till det är att vi vill utvärdera om Migrationsverkets nya arbetssätt på något sätt medverkar till  att det blir en förskjutning av arbetet från Migrationsverket till domstolen, säger Peter Enander.

Mikael Ribbenvik på Migrationsverket menar att handläggarna lägger ner lika mycket kraft på utredningarna som tidigare. Det är inte handläggningarna som har kortats, säger han, utan tiderna som ärendet blir liggande utan åtgärd.

– Vi har hållit på med det här nya arbetssättet i snart ett år på vissa pilotenheter och vi har ju följt noggrant vad som händer i en domstolsprövning av de här ärendena. Vi har inte sett att domstolarna har återförvisat ärenden på grund av att det skulle vara en bristfällig utredning, säger Mikael Ribbenvik.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se