Östgötar kan få vård i Thailand

Nu ska reumatiker och neurologiskt sjuka i Östergötland kunna åka till Thailand och få ersättning för vård och behandling där. Sedan tidigare finns den möjligheten på olika anläggningar på Kanarieöarna, men nu vill landstinget pröva ytterligare ett alternativ.

- Det är ju kombinationen av värme och behandling som gör att vi överhuvudtaget använder oss av ”klimatvård”, säger landstingets avgiftsamordnare Lennart Schilling. Han tror att det kan passa personer som ändå turistar till Thailand.
- Om de ändå åker dit kan man väl kombinera det med sjukgymnastik där också. Det är ett försök.


Det kallas för klimatvård när patienter som lider av reaumtism, neurolgiska sjukdomar eller psoriasis behandlas i varmare länder. Varje år får ett 50-tal svårt sjuka patienter fri slutenvård på Kanarieöarna. Patienterna betalar en dagavgift på 80 kronor, som på sjukhus.


Dessutom finns möjlighet till fri öppenvård utomlands. Då betalar patienten resa och logi själv, men får behandlingen ersatt. Landstinget har nu tecknat avtal med ett privat vårdföretag som ska bygga upp en semesteranläggning i Thailand med svensk personal. Lennart Shilling räknar med att 25 patienter kommer att resa dit första året och att det kostar runt hundratusen kronor.


Patrik Flisbäck i Linköpings reumatikerförening välkomnar möjligheten, men tror att vissa kan utnyttja den.
- Det vill nog till att man är relativt frisk. Flygresan tar 12 timmar, det är inte så många ledgångsreumatiker som klarar de respassen. Dessutom är det en ekonomisk fråga.


Flisbäck tycker ändå att det är bra att valfriheten finns.