Vostoksjön får besök efter miljontals år

Djupt under Antarktis tjocka istäcke finns en stor sötvattenssjö, Vostoksjön. Dit har ryska forskare nu beslutat att göra ett försök att borra sig ner.

Sjön har förmodligen varit isolerad från omvärlden i tiotals miljoner år, och tros också innehålla livsformer som inte kommit i kontakt med omvärlden sen dess.

Under ett fyra kilometer tjockt istäcke, 100 mil från den Antarktiska västkusten ligger den gömd: en sötvattensjö mer än dubbelt så stor som Vänern, och hela 800 meter djup på det djupaste stället. Per Holmlund, glaciolog vid Stockholms universitet, förklarar varför Vostoksjön är så unik:

– Den är såpass stor och djup att det betyder att det inte är något som har bildats under isen, utan den har funnits där sen isen en gång täckte området och kan alltså innehålla flera tiotals miljoner år gamla organismer.

I mitten av nittiotalet upptäcktes sjön, som finns rakt under polarforskningsstationen Vostok.

Och sedan upptäckten har forskare världen över längtat efter att borra sig ner till sjön, som med all sannolikhet alltså innehåller liv som utvecklats separat från omvärlden de senaste 35 miljoner åren.

Det största problemet med att borra sig ner till sjön har varit att man riskerar att smutsa ner den med borrvätska och liknande, och på så sätt förstör – eller i alla fall stör – det orörda ekosystemet. Därför har många varit tveksamma till projektet. Men nu säger sig alltså ryssarna ha en teknik som är riskfri. Tanken är att man ska använda en smältborr och smälta sig igenom den sista biten av isen ner mot sjön.

Redan säsongen 2008/2009 genomförde det ryska forskarlaget ett borrningsförsök, men den gången fastnade man i isen 80 meter ovanför sjöns yta. Nu är man alltså redo att försöka igen, med ny förbättrad teknik – och i februari 2011 räknar man med att få dom första proverna från sjön.

Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Mer om Vostoksjön hör du i Vetandets Värld i dag klockan 12.10.