
Få får del av tillväxten i Vietnam
Trafikbruset är öronbedövande när tio-femton mopeder och lätta motorcyklar i bredd trängs med allt fler bilar längs de breda gatorna i Hanois centrum.
Skyltfönstren lockar med västerländska varor. Vietnam moderniseras, tillväxtssiffror på mellan sju och åtta procent har hört till de årsfacit som presenterats under några år.
Biståndsberoendet fortfarande stort
Trots ökande internationella investeringar är Vietnam ännu i hög grad biståndsberoende. En femtedel av statsbudgeten består av internationell utvecklingshjälp.
Sverige var länge en av de viktigaste utländska biståndsgivarna och ger för närvarande omkring 300 miljoner kronor per år.
Men Sverige har passerats av flera länder och internationella institut. Japan är tillsammans med Världsbanken och Asiatiska Utvecklingsbanken de som pumpar in mest.
Det omvärlden bidrar med har inte lett till något ordentligt program för att bekämpa fattigdomen, det som svenska biståndsarbetare gärna vill tala om. Klyftorna i det vietnamesiska samhället vidgas.
Ojämlikhet mellan stad och landsbygd
Ekonomen Le Dang Doanh som är rådgivare i planeringsministeriet bekräftar detta när jag träffar honom.
– Framför allt är det ojämlikheten mellan stad och landsbygd som ökat. 68 procent av vietnameserna är sysselsatta inom jordbruket. Den stora andelen svarar bara för en femtedel av bruttonationalprodukten, säger han.
I ett oeldat rum och med ytterkläderna på – det är råkall vinter i norra Vietnam – träffar jag författaren och kulturpersonligheten Huu Ngoc, som välkomnar framsteg och välstånd, men som gärna vill peka på risker när ekonomisk tillväxt blir det allenarådande.
– Den kulturella identiteten får inte döljas och glömmas bort när vi moderniserar, säger Ngoc.
Marxismen ledstjärna för få
Han säger också att den marxism som var vägledande när Vietnams nationella identitet skapades i dag bara är ledstjärna för några få.
– Marxism är något som går över huvudet på flertalet vietnameser i dag, säger den gamle författaren och suckar.
Lars Gunnar Erlandson, Hanoi
lars-gunnar.erlandson@sr.se