Tips från redax: fantasy, nya Hot Chip-videon och taffliga bilder

Hanna tipsar om ytterligare en bra fantasybok, Julia peppar för Hot Chips nya video, Vera har hittat en blogg med misslyckade fotoretuscheringar, Nana gillar The Uniform Project - en blogg där en tjej av miljöskäl använder samma klänning varje dag under ett år och Linnea har fallit för Charlotte Gainsbourg.

HANNA FAHL:
Det var som var här och snackade tv igår, som tipsade mig om Robin Hobb för ett par veckor sedan. Jag har under senaste året plöjt fantasyepos: George R R Martins "A song of ice and fire", Robert Jordans "Wheel of time"... och det är mycket bra serier båda två, men det är liksom något som saknas. Jag hann aldrig få några känslor för några av de dussintals karaktärerna i "Ice and fire", de dör ju som flugor. Och lite samma sak med "Wheel of time", det är ganska platta personporträtt. Men Robin Hobb däremot! Åh, hon är så bra. Jag är just nu inne på sista boken i hennes "Farseer"-trilogi, och jag typ drömmer om huvudpersonen på nätterna. Det är klassisk episk fantasy, en pojke med världens öde på sina axlar, och så vidare. Men så bra skrivet! Levande! Roligt! Smart!

JULIA BLOMBERG:
Brittiska Hot Chip är ju inte direkt det snyggaste bandet i världen. Även om keyboardisten Felix Martin har sagt att de inte försöker se ut som nördar, så gör de det. Men vad spelar det för roll när de låter som gudar?! För ett tag sen hyllade jag deras senaste platta "One life stand" och nu gör jag samma sak med videon till andra singeln "I feel better". Komikern Pe­ter Ser­afi­now­icz har regisserat denna underbara skapelse, och jag kan väl inte säga så mycket mer än -  Tyvärr verkar det vara problem med att se videon från Sverige just nu, men förhoppningsvis fixar det sig snart. Håll utkik!

LINNEA EDIN:
Charlotte Gainsbourg
är dotter till skådespelerskan och stilikonen Jane Birkin och legendariska artisten Serge Gainsbourg. De flesta känner nog till henne som skådespelare ("Science of Sleep", "I'm not there", "Antichrist"), men redan som femtonåring släppte hon sin första skiva. 2006 kom hennes första skiva i vuxen ålder, 5:55. Men trots att singeln "The songs that we sing" gick varm i min iPod, kunde jag inte skaka av mig bilden av Charlotte Gainsbourg som skådespelerskan och stilikonen - som också försökte sig på en sångkarriär.

Inte förrän nu. I slutet av januari kom tredje plattan IRM, och här har amerikanska Beck producerat och skrivit låtar. Resultatet är en atmosfärisk och mörk men samtidigt glimrande vacker skiva som blandar lek och nattsvart allvar, och som från första lyssningen fått mig att ta Charlotte Gainsbourg - sångerskan - på lika blodigt allvar. Det är bara att kapitulera inför denna multitalang, och konstatera att hon haft turen att födas med extremt fördelaktiga gener.

NANA HÅKANSSON:
Som jag har sagt tidigare är jag tämligen ointresserad av modebloggar. Däremot gillar jag mode. Och miljö. Därför kan jag inte annat än att älska miljömodebloggen/projektet  .

Sheena Matheiken bestämde sig att av miljöskäl bara använda en klänning under ett helt år (nja, hon har sju uppsättningar av samma klänning, en för varje veckodag). Outfiten piffar hon sedan upp med accessoarer som hon antingen har fått, köpt second hand eller gjort själv. Genom att sälja klänningar + föremål som har förekommit på bloggen samlar hon sedan in pengar som går till fattiga indiska barns skolgång.

Inspirerande! Det enda problemet med det här projketet är att det väcker ett omiljövänligt habegär hos mig. Jag vill ha alla snygga accessoarer som Sheena Matheiken har... 

VERA SJUNNESSON:
Genomskinliga fötter, tvillingbröder i Berlusconis publik och miniarmar. Jag vill tipsa om det den här  med photoshop missar som har förekommit i reklamkampanjer och magasin. Vem som helst kan tipsa bloggen om dom har sett kändisar med felplacerade bröst eller babyhänder. Underhållande för nörden som störs sig!