Bush får hård kritik för budgetunderskott

USA:s president George Bush kritiseras allt hårdare av republikanska partikollegor som anser att hans regering gör av med för mycket pengar. På måndag presenteras budgeten och underskottet i de amerikanska statsfinanserna väntas bli rekordstort i år.

För att bemöta kritiken presenterade Bush på lördagen ett lagförslag som innebär att utgifterna begränsas.


Tillståndet i den amerikanska ekonomin kommer att vara en av de avgörande frågorna i årets presidentval.


Kritik även från de egna
Därför är uppmärksamheten kring den budget som president Bush överlämnar till kongressen på måndag extra stor. Det är också därför än känsligare för Vita Huset att inte bara demokrater kritiserar den ekonomiska politiken, utan även konservativa republikaner.


De vänder sig framför allt mot att statens utgifter stigit med nästan 24 procent under Bushs tid vid makten och att underskottet i statsfinanserna i år beräknas bli rekordstort, över 500 miljarder dollar.


Reagan försökte åtminstone
Den republikanske kongressledamoten Mike Pence från Indiana jämför med en annan republikansk president, Ronald Reagan.


– Reagan försökte åtminstone minska underskottet, även om han inte var så lyckosam som han önskat. Men den här presidenten försöker ju inte ens minska utgifterna, säger Pence.


För att få slut på den typen av intern kritik föreslog Bush på lördagen alltså att återinföra den lag som innebär att kongressen inte får säga ja till åtgärder om det inte finns pengar i budgeten till att genomföra dem.


Presidenten anser att kongressen måste ta ansvar för vad som görs med skattepengarna.


Onödigt planera rymdfärder
Kritikerna i hans eget parti delar visserligen presidentens analys att det bland annat är speciella omständigheter, som krigen i Irak och Afghanistan och anti-terror-satsningar på hemmaplan som gjort att statens utgifter dragit iväg.


Men de anser också att Bush kommit med onödigt dyra förslag. Nu senast satsningen på bemannade rymdfärder till månen och Mars.


– Visst är det väl ett ädelt mål att fara till månen och mars, men jag är inte säker på att jag eller de jag känner vill satsa våra pengar på det, säger kongresspolitikern Jeff Flake.


En grupp med 96 konservativa republikaner planerar till och med att presentera ett motförslag till den budget som Bush lägger fram på måndag.


Besparingsförslag tveksamt under valår
Demokraterna, inte minst presidentkandidaterna, har kritiserat hårt att Bush, trots underskottet, vill permanenta sina skattesänkningar.


Samtidigt ifrågasätts om någon av de demokratiska kandidaterna själva kan presentera en övergripande konkret plan hur problemet ska lösas.


Ett valår som detta tvekar naturligtvis både demokrater och republikaner att komma med för kraftiga besparingsförslag.


Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se