Torv orsak till andraplats på miljöbovslista

Västerås kraftvärmeverk ligger på andra plats på fjärrvärmens svarta lista som tagits fram av tidningen Sveriges Natur. Det är en sammanställning över de klimatvärsta kraftvärmeanläggningarna i Sverige. I Västerås är det eldning med torv som är boven, eftersom det ger stora koldioxidutsläpp.

Miljömålen stämmer inte med verkligheten, menar Hanna Flygar från Naturskyddsföreningen i Västerås.

– Västerås stad som äger det här energibolaget har väldigt amitiösa miljömål satta och då rimmar det här ganska illa med att verkligheten ser ut på det här sättet.

Katarina Hogfeldt-Forsberg, miljöchef vid Mälarenergi tycker inte att placeringen på listan är så märklig.

– Vi är Sveriges största kraftvärmeverk och tittar man på totala mängder så är det ju inte så märkligt att vi hamnar i topp. Det som ligger oss i fatet är att vi eldar så mycket torv som i vissa sammanhang klassas som fossilt och i andra inte, säger Katarina Hogfeldt-Forsberg till P4 Västmanland.

– Skattemässigt är torven befriad från koldioxidskatt och det faktiskt också så att vi får elcertifikat för torven i viss mån, säger hon.

Men Hanna Flygar tycker det är vansinningt att torv inte klassas som ett fossilt bränsle.

– Jag tycker att Mälarenergi skulle kunna pressa på Västerås kommun att fatta de investeringsbeslut som leder till att man använder den tekniken som behövs för att elda med biobränsle, säger Hanna Flygar till P4 Västmanland.

Katarina Hogfeldt-Forsberg, miljöchef vid Mälarenergi, vad har ni på gång?

– Vi har sedan ett par år tillbaka inlett ett arbete med att ställa om, och torven är för oss bara en mellanperiod innan vi kan ställa om till andra bränslen som inte klassas som fossilfritt.

– Vi räknar med att elda torv 3-4 år till, därefter hoppas vi ha en ny anläggning på plats. Sedan blir det troligtvis avfallsbränsle och biobränsle, säger Katarina Hogfeldt-Forsberg.

Hanna Flygar säger att åsikterna på den punkten skiljer sig.

– Vi tycker att det är en kortsiktig lösning.

Michael Gawell
nyheterna.vstm@sr.se