al-Qaida kan ligga bakom attentat i Irak

Misstankarna om vilka som ligger bakom söndagens blodiga självmordsattacker i den kurdiska delen av Irak riktas mot en terroristgrupp som kan ha al-Qaidaanknytning. Minst 56 personer dödades och omkring 200 skadades i de båda attentaten.

Det var när de två kurdiska partierna PUK och KDP på var sitt håll i staden Arbil firade den muslimska offerfesten Eid al-Adha som självmordsbombarna slog till nästan samtidigt. De nästlade sej in i lokalerna och utlöste sina bomber.


Ingen har tagit på sig skulden
Ännu har ingen tagit på sig skulden för attentaten, men misstankarna riktas bland annat mot Ansar al-Islam, en terroristorganisation som många tror ingår i terroristnätverket al-Qaida och som tidigare har slagit till i det här området mot de kurdiska partierna.


Attentatet kan vara en hämnd för att kurderna i Irak har stött USA och dess allierade.


Överhuvudtaget har spänningen stigit den senaste tiden i Iraks kurdiska områden i landets oljerika norra del.


Kurderna har länge haft ett självstyre som dom vill behålla också i det nya Irak som skall växa fram under de närmaste åren. Något som många i landets arabiska majoritet inte ser med särskilt blida ögon.


Oro för fler attentat
Det uppfattas som ett illavarslande tecken att dom båda partierna, PUK och KDP, som länge har varit rivaler, var på väg att enas kring irakiska Kurdistans framtid. Det finns nu en oro för att de hittills relativt förskonade kurdiska områdena skall utsättas för fler våldsdåd.


Många av dem som dödades eller skadades i Arbil var framstående politiker och tjänstemän i den kurdiska självstyrelseförvaltningen och flera av dem har bott i Sverige.


Det här är det blodigaste attentatet i Irak sedan slutet av augusti förra året då den shiamuslimske ledaren ayatolla Mohammed Baqir al-Hakim dödades tillsammans med drygt 100 personer i staden Najaf.


Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se