Få unga vill bli bilmekaniker

Det kan bli svårt att få tag på en bilmekaniker i framtiden. Allt för få ungdomar är idag intresserade av att jobba på en bilverkstad och därför satsar branschen stort på att visa upp en ny bild av yrket.

Benny Wallin är informationschef på Motorbranschens arbetsgivarorganisation. Han menar att det är viktigt att visa upp sig på mässor till exempel.


– Det här är ett sätt för oss att försöka få ungdomar att välja den här branschen, säger han.


Hur pass allvarliga är utsikterna om ingenting görs?


– Det är så pass allvarligt att man kan tänka sig att företag får lägga ner på grund av att man inte har tillräckligt med kompetent personal, säger Benny Wallin. 


Förändrat yrke
Just nu satsar motorbranschen stort på att visa upp den nya typen av mekanikeryrken, med mer av service och kundkontakt och mer av IT. Man finns med på mässor och arrangerar yrkestävlingar och försöker utnyttja det stora intresse som till exempel finns för racingsporten.


För Henrik Jansson som går fordonsutbildningen på Ådalsskolan i Kramfors var ändå yrkesvalet ändå självklart.


– Det är roligt att skruva och hålla på med bilar, säger han.


Känner du att det är ett yrke som har oförtjänt dåligt rykte, att få lockas av det?


–Nja, det kan ju tänkas att det har varit lite smutsigt och skitigt, men blir ju bättre och bättre.


Vad är det som blir bättre?


–Ja mindre tunga grejor, mycket dator och sånt.


Så en ny typ av yrke alltså?


–Ja.


Förlegad bild av mekanikeryrket
Det är de sjunkande ungomskullarna som oroar motorbranschen. Konkurrensen om dem som ska välja yrke blir allt tuffare och redan idag märker man av det.


Upp mot 1 200 nya bilmekaniker behövs varje år, men samtidigt är det ingen rusning till utbildningarna och många av dem som ändå börjar läsa kommer aldrig in i yrket.


Benny Wallin tror att det handlar om att bilden av bilmekanikerjobbet är förlegad.


–Det har varit en gammal bild av att det har varit smörjgropen det har handlat om när det istället handlar om att tänka med huvudet i första hand och
kunna skruva i andra hand.  Vi får skylla lite grann  på det och sedan att vi har varit dåliga på att ta tillvara alla ungdomar, medger han.


Mycket smutsiga overaller och för lite dator och hitech?


– Ja, mycket så och det är klart att media har varit med om att smutsa bilden ibland, det får vi erkänna, säger Benny Wallin.


Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se