jönköping

Grek blev turk på yoghurtburk

En man i Grekland har stämt jönköpingsföretaget Lindahls Mejeri på 50 miljoner kronor. Han känner sig förorättad efter att ha prytt omslaget till företagets Turkiska yoghurt.

Ni känner säkert igen honom, den där äldre mannen med det stora grå skägget som pryder omslaget för turkisk yoghurt. Han stämmer nu yoghurttillverkaren Lindahls mejeri på dryga 50 miljoner kronor.

Mannen på bilden anser att mejeriet inte har tillstånd att använda bilden på honom.

Athanasios Varzakanos bor i Stockholm och är en bekant till mannen på bilden. När han var ute och handlade såg han plötsligt sin bekant på omslagsbilden.

– Jag blev förvånad och jag trodde inte mina ögon. Det blev som en chock att se honom helt plötsligt, en bekant. Han tyckte inte om det, han blev ledsen och undrade hur det gick till säger Athanosios.

I stämningsansökan, som är på drygt 40 sidor, beskriver mannen att folk får en fel bild av honom eftersom han inte alls är turk. Mannen skriver att han istället kommer från Grekland, där han fortfarande ska vara bosatt.

Om Athanasios Varzakanos blev överraskad när han upptäckte sin bekant på yoghurtförpackningen så blev Anders Lindahl, som är vd på Lindahls mejeri som har sitt säte i Jönköping, lika överraskad när han fick reda på att de hade blivit stämda.

– Det kom som en chock. Vi visste att vi hade köpt bilden av en bildbyrå så vi tyckte att vi på alla sätt gjort rätt säger Lindahl.

När Sveriges Radio kom i kontakt med bildbyrån IMS, som Lindahls fick bilden ifrån, så ger de också intrycket av att Lindahls mejeri har gjort rätt för sig. Den här bilden verkar ha kommit till Lindahls i flera olika led. Från början togs bilden av en fotograf som sedan har sålt den vidare till olika europeiska bildbyråer innan den kom till Lindahls.

IMS hävdar att det kan vara så att fotografen inte har handlat på rätt sätt, men trots detta så ligger stämningen mot Lindahls på drygt 50 miljoner kronor alltså kvar.

– Han vill rätta upp sig, sitt ursprung och att någon har satt hans bild på en grej utan hans vetskap.

Joel Winqvist
news.jkpg@sr.se