Storseger för högern i Ungern

Det blir regeringsskifte i Ungern. Det står klart redan efter första omgången av parlamentsvalet. Det höger-centerinriktade partiet Fidesz återtar makten. Samtidigt får det nya populistiska Jobbik plats i parlamentet.

Viktor Orbán heter Ungerns nästa premiärminister. Ledaren för segerpartiet, det höger-centerinriktade Fidesz, firade med partianhängare tidigare i dag. De förklarade att de besegrat hopplösheten.

Partiet har tagit 206 av 386 platser i parlamentet redan i den första valomgången och har enligt prognoserna god chans att nå två tredjedelars majoriet efter andra omgången den 25:e april.

Valets andra vinnare är nationalistiska och populistiska Jobbik. Partiledaren Gabor Vona lovade spektakulär politik när partiet nu för första gången tar plats i parlamentet med hittills 26 platser och 17 procent av rösterna i första omgången.

Agoston Samuel Mraz är politisk bedömare i Ungern. Han tror att partiet kommer att förlora trovärdighet när det för första gången ska testa sin populistiska politik i parlamentsställning.

– Jobbik kommer med 100 procents säkerhet att sitta i opposition i nästa parlament. Fidesz har lovat att det bara ska regera på egen hand och så kommer det bli. Som populistiskt oppositionsparti blir det svårt för Jobbik att göra verklighet av löftena till väljarna, detta är ett parti som aldrig tidigare suttit i parlamentet, säger Agoston Samuel Mraz.

Valets andra överraskning är det gröna liberala partiet LMP som fick fem platser i parlamentet. Valet har därmed spräckt trenden i ungersk politik med två stora dominerande partier, socialisterna och Fidesz, som växlat vid makten.

Socialisterna gjorde storförlust då de bara fick två platser fler än Jobbik.

Den ungerska valutan stärktes som en följd av valresultatet. Fidesz har lovat både skatteminskningar, nya jobb och att söka nya bättre lån för Ungern från Internationella valutafonden och EU.

Maria Persson Löfgren, Belgrad
maria.persson_lofgren@sr.se