island

Ledare agerade "mot bättre vetande"

Flera ministrar, inklusive statsministern, och riksbankschefen får hård kritik i utredningen om bankkraschen hösten 2008. På stadsteatern i Reykjavik läser skådespelarna den över 2 000 sidor långa rapporten från pärm till pärm.

Läsningen kommer att ta flera dagar och när sista sidan har lästs vidtar en debatt på teatern. Då kommer det säker att handla om den tidigare statsministern Geir Haarde, finansministern Árni Mathiesen och handelsministern Björgvin Sigurðsson som får hård kritik i rapporten och som anklagas för stora misstag.

Mot experternas råd och mot bättre vetande sänkte de, under den kraftiga ekonomiska expansionen, skatterna och underlättade möjligheterna att ta lån. Detta gjordes, menar man i rapporten, trots att alla visste att det kunde leda till en överhettad bostadsmarknad, höjd inflation och kollapsad ekonomi.

De ansvariga i regeringen tänkte mer på de isländska bankernas och företagens image än på att banksystemet hade vuxit sig alldeles för stort. Det blev så småningom nästan tio gånger större än hela Islands bruttonationalprodukt.

Redan 2006, alltså två år före kraschen, skulle man ha slagit till bromsarna, konstaterar utredningen. I stället gjorde regeringen tvärt om och stödde bankernas expansion.

Också den dåvarande riksbankschefen Davíð Oddsson, tidigare statsminister och numera chefredaktör för den inflytelserika dagstidningen Morgunblaðið, får hård kritik.

Men han varnade ändå under början av år 2008 regeringen för att bankerna kommer att få det svårt. Trots det vidtog varken riksbanken, Seðlabanki, eller regeringen några åtgärder. Och hösten samma år kraschade alltså hela banksystemet.

Alltingets rapport om bankkrisen överlämnas nu till åklagarmyndigheten.

Christer Fridén, Sveriges Radios Nordenkorrespondent
christer.friden@sr.se