Dagens gäst - Pija Lindenbaum

Pija Lindenbaum - Sveriges största bilderboksskapare

 

Pija Lindenbaum är älskad av både barn och vuxna för sina böcker om Gittan, Åke, Kenta, Lill-Zlatan och Siv.

Men i Tyskland blev det plötsligt tvärstopp för en av Pijas berättelser. När mamman i boken förvandlades till drake blev det helt enkelt för mycket.

När Pija Lindenbaum tog emot Augustpriset för tio år sedan berättade hon att hon spåtts en lysande framtid som el-teletekniker.

-Jag gjorde ett anlagstest på Arbetsförmedligen och då tyckte de att jag passade in där.

När Pija Lindenbaum gästar P4 Extra i dag är det många barn och vuxna som är glada att hon istället valde att satsa på att skapa barnböcker.

Fegisar ska också få plats

"Gittan och Gråvargarna", "Lill-Zlatan och morbror Raring", "Kenta och barbisarna". För några veckor sen fick hon Pija Lindenbaum Stora Läsarpriset, Årets Barnbok 2009 för "Siv sover vilse".

-Det är klart att det är viktig att få pris, jag är jätteberoende av bekräftelse för att fortsätta, säger Pija Lindenbaum i P4 Extra.

Och Pija vill att det ska finnas plats för alla typer av barn, vuxna och familljer i hennes böcker. De som är som andra och de som inte är som andra.

-Om man inte är som alla andra ska man få vara det ändå. Eller om man är fegis eller något annat, alla ska vara med, säger bilderbokskonstnären till Lotta Bromé i P4 Extra.

Både konstnär och författare

Pija Lindenbaum är en av vår tids största svenska bilderbokskonstnärer och känd för sina blädderböcker som riktar sig till både barn och vuxna.

Hon är född och uppvuxen i Sundsvall och gick ut Konstfack 1979. Efter det har hon arbetat som tecknare, formgivare och författare och skapat en lång rad bilderbokssuccéer.

Provocerar både föräldrar och vänner

Senaste boken "Siv sover vilse" handlar om hur det är att sova över hos någon första gången och att möta det som är främmande. Boken har väckt starka reaktioner hos vuxna.

-I mina böcker vänder jag mig till både barn och vuxna och jag gömmer gärna berättelser i bilderna, säger Pija Lindenbaum i P4 Extra.

Pija Lindenbaum är också van vid att folk kontaktar henne och reagerar över innehållet i hennes böcker. Många vuxna tycker att böckerna som berör genusfrågor är både peppande och provocerande och en av hennes böcker blev till och med stoppad från utgivning i Tyskland där hon annars är en stor favorit.

-I just den boken är det en mamma som förvandlas till en drake. Ibland säger till och med mina vänner att jag ska sluta upp och hålla på som jag gör för att det inte är trovärdigt, berättar Pija Lindenbaum.

Men själv håller hon inte alls med.

Kastar gärna om roller och genus

Det verkar alltså inte som att det finns planer på att anpassa sig efter gnäll eller krav från andra. Till Lotta Bromé säger Pija att de som vill får tycka som de vill.

-Tänk att små pojkar precis som flickor i en viss ålder skulle välja samma rosa och silverfärgade sko om de hade ett fritt val, berättar Pija Lindebaum för Lotta Bromé i P4 Extra.

I en viss ålder så spelar det helt enkelt ingen roll om man är pojke eller flicka.

-Man tar helt enkelt det som är finast, utan att tänka efter, säger hon avslutningsvis i P4 Extra.