greklands räddningspaket

Glädjefnatt på världens marknader

Både börskurser och kursen på Europavalutan euron har i dag stigit som reaktion på euroländernas utlovade räddningspaket till Grekland.

– Den grekiska gick upp 5 procent och 8 procent på banksidan. Nu har det dock dämpat sig lite grann, säger Christoforos Sardelis.

Christoforos Sardelis är fristående ekonomisk konsult i Athen. Han har en bred bakgrund i Sverige, har bland annat jobbat åt svenska riksbanken och Handelsbanken.

Aktiebörsen i Grekland fick glädjefnatt i morse efter nyheten att de övriga euroländerna lovat att ställa upp med ett jättelikt stödpaket till Grekland om det skulle bli nödvändigt.

Aktiekurserna gick upp på bred front i Europa. Dessutom repade sig den gemensamma Europavalutan euron. Kursen steg till den högsta på ungefär en månad.

– Man ska inte glömma att om Grekland drabbas så drabbas också många runt omkring, säger Christoforos Sardelis.

Räddningspaketet som lades fram i går innebär att de övriga euroländerna lovar att låna ut 30 miljarder euro till Grekland och landet ber om det. Det motsvarar ungefär 300 miljarder svenska kronor.

Räntan utlovas bli ungefär fem procent. Det är långt under vad Grekland har fått betala den senaste tiden.

Så fort lånelöftet blev känt föll räntorna som Grekland behöver betala på den öppna marknaden till ungefär den nivå som EU utlovat. Men inte riktigt.

Enligt Christoforos Sardelis, räknar alla med att Grekland är berett att betala lite extra för att slippa skammen att krypa till eurokamraterna för hjälp.

Staffan Sonning, Athen
staffan.sonning@sr.se