Så ska M och S stoppa SD i Stockholm

Uppdaterad: 16:54
Såväl Socialdemokraterna som Moderaterna vill bilda en blocköverskridande majoritet i Stockholm, om Sverigedemokraterna skulle väljas in i fullmäktige och bli vågmästare. Det säger de båda partiernas ledande företrädare till Ekot.

Stockholms stad är den näst största valkretsen i Sverige och den växer stadigt.

Valresultatet där är alltså mycket betydelsefullt för vilken allians som får styra landet efter riksdagsvalet i september.

Om Sverigedemokraterna skulle väljas in i Stockholm och bli vågmästare vill såväl moderater som socialdemokrater gå ihop för att stänga Sverigedemokraterna ute från inflytande.

– Jag kommer inte att sätta mig i en majoritet som gör oss beroende av ett parti som står för en syn på människovärdet som inte jag delar. Jag tror inte heller Sten Nordin vill sätta sig i den positionen. Då hittar vi ett sätt att styra, där en majoritet av Stockholmarna får sin vilja igenom, säger Carin Jämtin, oppositionsborgarråd för Socialdemokraterna.

Men ni är huvudfiender i valet, hur ska ni kunna regera ihop i så fall?

– Man har hittat sätt att lösa det där. Det finns flera frågor för det första, som vi inriktningsvis är överens om - delar av näringspolitiken och huvudparten av infrastrukturpolitiken och en del andra områden. Framför allt handlar det om att respektera majoriteten av Stockholmarna där inte ett parti som får ett eller två mandat i fullmäktige ska kunna diktera en budget, säger Carin Jämtin.

Carin Jämtin och Sten Nordin, moderat finansborgarråd i Stockholm, är överens om samlingsstyre över blockgränsen om Sverigedemokraterna blir vågmästare.

– Jag har för egen del pekat på det samlingsstyre vi hade fram till 1994. Det är inget vi önskar tillbaka, men i en särskild situation. Poängen är att inte ge Sverigedemokraterna något inflytande. Jag tror att vi är överens över blockgränserna om att vi inte delar deras människosyn, säger Sten Nordin. 

Hur demokratiskt tycker du att det är att stänga ute ett parti från inflytande på det här sättet?

– Jag tycker att det är både en rättighet och ett ansvar för oss andra partier som definitivt inte delar människosynen som Sveigedemokraterna har, eller kan tänka oss att samarbeta med dem och att före valet också redovisa att det tänker vi inte göra, säger Sten Nordin.

Björn Fryklund är professor vid Malmö högskola. Han tror att det kan stärka Sverigedemokraterna att försöka isolera dem snarare än att debettera de problem som partiet vill ta upp.

– Det finns ingenting som tyder på att det här skulle vara ett effektivt sätt att stoppa Sverigedemokraternas tillväxt eller frammarsch. Utan tvärtom tyder det hela på att de på olika valmätningar och opinionsmätningar fortsätter att gå framåt jämfört med resultaten de hade i förra valet, säger han.  

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se