Polacker tar farväl av presidenten

Från och med i dag har allmänheten i Warszawa möjlighet att ta personligt avsked av president Lech Kaczynski och hans hustru Maria, som dog i flygolyckan i Ryssland i lördags. Deras kistor står uppställda i presidentpalatset fram till begravningen i helgen.

– Jag höll inte med presidenten om allt. Men hans fru var underbar. För mig var hon den bättre hälften i paret, säger Piotr Jankowski, en warszawabo i trängseln utanför presidentpalatset. Det är fjärde dagen i den polska sorgeveckan. Kistan med presidentens hustru kom med flyg från Ryssland på förmiddagen och fördes på samma sätt som Lech Kaczynski själv i söndags i kortege genom staden.

Också i dag lämnade tusentals warszawabor sina sysslor för att titta på kortegen och kasta blommor på bilen med kistan. Presidentfrun Maria Kaczynska var mycket omtyckt bland polackerna.

Sida vid sida i presidentpalatset står nu paret Kaczynskis kistor, svepta i rödvita polska fanor. Kön av sörjande ringlar långt utanför palatset.

Julia Waszczuk från Warszawa har varit här varje dag sedan olyckan.

– Jag känner att jag måste hit. I dag har jag varit här sedan i morse. Jag har tänt ett ljus och lämnat blommor. Jag kan inte gå härifrån, säger Julia Waszczuk.

Hon kommer att behöva ett år för att komma över sorgen, säger hon. Och hon har svårt att föreställa sig att Polen nu ska växla till en presidentsvalskampanj om två månader.

– Två av kandidaterna i valet var med på planet. Vilka ska kandidera för de partierna nu? Det är svårt att föreställa sig vad som ska hända, säger Julia Waszczuk.

Per Eurenius, Warszawa
per.eurenius@sr.se