EU-beslut bakslag för Ryanair

Lågprisflygbolaget Ryanair måste betala tillbaka en del av de bidrag bolaget fått från flygplatsen Charleroi i Bryssel. EU-kommissionen, som fattat beslutet, anser att Ryanairs villkor i praktiken är ett otillåtet statsstöd.

Ryanair har ett mycket förmånligt avtal med flygplatsen Charleroi strax söder om Bryssel, med kraftiga rabatter på landningsavgifter och andra förmåner. Men idag avgjorde alltså EU-kommissionen att förmånerna är en form av otillåtet statsstöd vilket strider mot EU:s regler.


Avtalet måste skrivas om och Ryanair ska betala tillbaka 25-30 procent av förmånerna -  cirka 40 miljoner kronor. Även i Frankrike och Spanien har liknande klagomål framförst mot Ryanairs luckrativa avtal med  mindre, regionala flygplatser och EU-kommissionen kommer nu att fortsätta granska det irländska flygbolagets flygplatsavtal i Europa.


Men kommissionen har kritiserats för att den på det här sättet försvårar för lågprisflyget i Europa som gjort det möjligt för alla att flyga för en billig penning. För att ta udden av den kritiken beslutade EU-kommissionen idag också att ge ekonomiskt stöd till flygbolag som flyger till mindre, regionala flygplatser i EU. Genom att strypa Ryanairs förmånliga avtal och istället ge ett allmänt stöd vill kommissionen öka konkurrensen och få flygbolagen att öppna fler lågprisrutter i Europa.


Ryanair meddelar att man kommer att överklaga EU-kommissionens beslut. Lotta Lindquist-Brosjö, Ryanairs Nordenchef, säger till nyhetsbyrån Direkt att beslutet troligtvis kommer att leda till högre biljettpriser för resenärerna.


Kerstin Brostrand