Skattereform ska rädda Grekland

Parlamentet i det krisdrabbade Grekland röstade i dag igenom en omfattande skattereform. Samtidigt finns tecken på att marknaderna tvivlar på Greklands ekonomiska framtid - trots det räddningspaket som de övriga euroländerna har erbjudit landet.

Ett av Greklands stora problem är det extremt läckande skattesystemet. Enligt officiella beräkningar försvinner åtminstone motsvarande 100 miljarder kronor om året i olika former av skattefusk.

Det nya skattesystemet som parlamentet röstade igenom i dag förbjuder en av de vanligaste möjligheterna för företag att frisera sina intäkter: Det ska inte längre vara möjligt att göra stora affärer i kontanter.

Dessutom försvinner en rad möjligheter till särskilda skatteavdrag för olika yrkesgrupper. Taxiförare, läkare, idrottsmän och campingplatsföreståndare är några av alla de grupper som fram till nu har haft rätt till särskilda avdrag.

Det här ledde till att 15 000 taxichaufförer strejkade i protest i Aten i dag.

Den nya lagen innebär också en skärpt skattekontroll. De som äger lyxbåtar, privatflygplan, swimmingpooler och andra lyxartiklar ska tvingas förklara sig om det visar sig att de deklarerar för inkomster som svårligen kan finansiera en sån livsstil.

Skattereformen är en åtgärd i ledet av förändringar som grekerna står inför de kommande månaderna.

Europas troligen mest generösa pensionssystem ska göras om. Landets mer än 1 000 kommuner ska skäras ned med två tredjedelar genom sammanslagningar.

Dessutom ska den privata sektorn avregleras.

I dag är det till exempel bara tillåtet att äga en tankbil om du har en särskild licens. Det ger skyhöga transportpriser och astronomiska summor på tankbilslicenserna på andrahandsmarknaden.

Men tiden rinner ut för Grekland. I dag steg återigen räntan på grekiska statspapper.

Räntan är nu på nästan samma ohållbara nivå som gällde innan de övriga Euroländerna satte samman ett grekiskt räddningspaket i söndags.

Staffan Sonning
staffan.sonning@sr.se