Jazzkatten 2010: Vinnarna utsedda

Pianisten Jacob Karlzon utsågs till Årets musiker, The Stoner blev Årets grupp och saxofonisten Elin Larsson tog hem priset som Årets nykomling när Sveriges Radio P2:s pris Jazzkatten delades ut på torsdagskvällen på Jazzklubb Fasching i Stockholm.

Vinnarna i de fem kategorierna tillkännagavs av Lars-Göran Ulander, P2-producent och juryordförande, i samband med invigningen av Swedish Jazz Celebration som i år äger rum i Stockholm 14-17 april.

Vinnare Jazzkatten 2010
Årets musiker: Jacob Karlzon
Årets grupp: The Stoner
Årets nykomling: Elin Larsson
Årets kompositör: Fredrik Ljungkvist
Guldkatten: Anders Jormin

Utdrag ur juryns motiveringar:

Årets musiker: Jacob Karlzon
”Han finns där överallt - eftertraktad både som pianist som talar i egen sak och som ackompanjatör och medmusikant. Så har det varit sedan mitten av 90-talet. Hans trio är en av årets bästa. 2008-2009 blev ett slags andra genombrott både med solopianoprojekt och nya skivan ”Heat”. Han har en briljant teknik en rytmisk känsla utöver det vanliga”.

Årets grupp: The Stoner
”Gruppen The Stoner med Nils Berg, tenorsax, basklarinett, flöjt, Jonas Östholm, piano, Nils Ölmedal, kontrabas och Jon Fält, trummor, debuterade 2004 och har med kompositören Nils Berg i spetsen hunnit ge ut fyra album. De har ett lekfullt förhållande till jazztraditionen. Varje nytt projekt ger nya förutsättningar att utveckla det unika gruppsoundet. Musiken är oförutsägbar trots att inget är lämnat åt slumpen.”

Årets nykomling: Elin Larsson
”Man talar om frånvaron av kvinnliga förebilder i jazzen. Saxofonisten Elin Larsson är inte bara en förebild utan ett föredöme för både manliga och kvinnliga instrumentalister. Spontaniteten är central i hennes musik, improvisationer och kompositionerna relaterar till erfarenheter, tankar och känslolägen som gestaltas med både humor och intelligens och med ovanlig och mycket tilltalande orkestrering. Sin musikaliska röst fann hon när hon drabbades av kärlek till saxofonen. ”

Årets kompositör: Fredrik Ljungkvist
”En god improvisatör utvecklar och fördjupar med åren en stark intuitiv känsla för musikalisk form, timing, struktur samt en förmåga att successivt och organiskt vidareutveckla goda musikaliska idéer, på samma sätt som en driven kompositör. Fredrik Ljungkvist är en fullkomligt enastående improvisatör som de senaste åren också utvecklats till en lika fantastisk kompositör. Han har gjort det i egna projekt och ensembler som Yun Kan 5 och Yun Kan 10 och med den norsksvenska gruppen Atomic som vann en jazzkatt för Årets grupp förra året.”

Guldkatten: Anders Jormin
”I Anders Jormins konstnärskap sammanflätas virtuosa kvalitéer, fulländad tonbildning och känslan för balans och struktur med ögonblickets intuition, spontanitet och livfullhet. Med andra ord alla de kännetecken som utmärker en mästare.

Han tillhör den skara svenska musiker som bidragit till en absolut konstnärlig standard. Anders Jormin är idag en av de mest kreativa stigfinnarna bland jazzvärldens basister, en av våra internationellt mest kända musiker som turnerar årligen i Europa, USA, Kanada och Asien. Anders Jormin är en pionjär på många områden, inte bara som instrumentalist. Han söker ständigt nya utmaningar. Också som kompositör.”

Prisutdelningen direktsändes i P2 och finns även för lyssning på www.sverigesradio.se/p2

Om Jazzkatten
Jazzkatten har delats ut av P2:s Jazzradion sedan 1993. Priset uppmärksammar den bästa svenska jazzen under det gångna året. De nominerade och vinnarna utses av en jury bestående av sex medlemmar och en ordförande: Sofia Jernberg, Thomas Jäderlund, Susanna Lindeborg, Bengt Strokirk, Lennart Strömbäck och Ingrid Strömdahl. Juryordförande är Lars-Göran Ulander från P2:s Jazzradion.

Priset är i form av en glasskulptur skapad av konstnären Halvard Börgesson Skeie.

Pressbilder vinnarna:
http://sverigesradio.se/press/bilder/P2_jazzkatten_2010/

Jazzkatten: glasskulptur skapad av Halvard Börgesson Skeie. Foto: Sören Vilks/SR.
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/537950_2000_1303.jpg

Lars-Göran Ulander, producent P2 och juryordförande Jazzkatten. Foto: Snezana Vucetic Bohm/SR.
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/934814_2000_1425.jpg

För mer information, vänligen kontakta:
Lars-Göran Ulander, producent P2
lars-goran.ulander@sr.se
0705 221199

Maria Lekteus, pressinformatör P2
maria.lekteus@sr.se
0732 314556