Brittiska liberaler har medvind

Uppdaterad: 12:32
I Storbritannien har det politiska opinionsläget förändrats rejält efter partiledardebatten i torsdags. Det är det tredje största partiet Liberaldemokraterna som har ryckt fram kraftigt.

Om opinionssiffrorna står sig så kan Liberaldemokraternas ledare Nick Clegg få stort inflytande över regeringsbildningen efter valet.

Nick Cleggs taktik i debatten var att framställa Liberaldemokraterna som ett fräscht alternativ till - som han uttryckte det - de två gamla partierna Labour och de konservativa som turats om att ha makten sedan början av 1920-talet. Och Nick Clegg gick uppenbarligen hem i stugorna.

Opinionsundersökningar direkt efter debatten utmålade honom som segrare och nu under helgen har det kommit flera undersökningar som mäter stödet för partierna - och då visar samtliga att Liberaldemokraterna har gått upp kraftigt. Från att under lång tid legat på strax under 20 procent av väljarna ligger partiet nu på uppemot 30 och även över det i någon undersökning.

De konservativa som länge haft en klar ledning har tappat mest och alla tre partierna ligger nu flockade kring 30-procentsstrecket.

Om det här opinionsläget står sig fram till valet så skulle det innebära att för första gången sedan 1974 så skulle inget parti få egen majoritet. Och då blir det förhandlingar mellan partierna om vem som ska stödja vem för att få till en regering. Premiärminister Gordon Brown började redan under debatten i torsdags fjäska för Liberaldemokraternas Nick Clegg.

– Jag håller med Nick, sa Gordon Brown ett flertal gånger.

De konservativa verkar välja en annan taktik - att försöka skrämma bort väljarna från att rösta på Liberaldemokraterna. I går varnade till exempel partiledaren David Cameron för att det kan bli svårt att fatta beslut om inget parti får majoritet.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se