ACTA-förhandlingarna släppta

Nu har de kontroversiella och hemliga texterna från ACTA-förhandlingarna släppts av EU.

Att dokumenten nu släpps kan ses som ett svar på en lång tids missnöje från bland annat nätaktivister och EU-parlamentariker som kämpat för att handelsavtalet, ACTA ska bli offentligt.

Hittar du något spännande i dokumentet, läs det själv!

Läs tidigare artiklar om ACTA:

Avtalet ska bland annat handla om hur piratkopiering och varumärkesförfalskning ska stoppas, och så här sa Magnus Graner på justitiedepartementet när jag ville ha svar på frågor om ACTA för ett halvår sen när Sverige hade ordförandeskapet i EU.

– Jag kan du inte kommentera dokumenten eftersom att hela processen omfattas av utrikessekretess.

Tidigare läkta dokument visar att frågorna är kontroversiella, Karl Sigfrid är riksdagsledamot för moderaterna och en av kritikerna.

– Tidigare har det läckt ut ifrån USA bland annat att man ska ha en "three strikes"-modell som innebär att man ska stänga av människor från nätet som misstänks för fildelning.

Varför tror du att det är viktigt att dokumenten offentliggörs nu?

– Hittills har ju diskussionen förts utifrån rykten, då har ju de förhandlande parterna kunnat gömma sig bakom hemlighetsmakeriet och säga att det bara handlar om rykten och vi tänker inte svara på den här kritiken. Det kommer de inte kunna göra från och med nu, när det finns ett officiellt dokument att peka på.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se