VETANDETS VÄRLD, TORS 22 APRIL

"Det kan hända igen"

Det nu pågående vulkanutbrottet på Island bör kunna tjäna som en varningsklocka för oss alla - för såväl privatpersoner som myndigheter och företag. För det som vi ser nu, med askmoln och inställda flyg, kan mycket väl hända fler gånger. Det säger seismologen Reynir Bödvarsson i Vetandets Värld.

Vulkanutbrottet på Island kan, om seismologen Reynir Bödvarsson får önska, bli startpunkten för fler diskussioner i samhället om hur man ska hantera liknande situationer i framtiden.

– När vi talar om Europa gäller inte det här inte bara vulkanerna på Island, utan även vulkanerna vid Medelhavet. Det finns farliga vulkaner i Italien och Grekland, till exempel, säger Reynir Bödvarsson.

Även vulkaner i södra Europa är kapabla till att spy ut väldigt mycket aska och därigenom störa flygtrafiken på samma sätt som vi ser just nu, säger Bödvarsson.

– Man har visserligen inte glaciärer ovanpå sina vulkaner som gör saken ännu värre, som gör att även ett måttligt utbrott kan ha så allvarliga konsekvenser. Men det finns potentiella vulkaner vid Medelhavet, absolut. Och det finns potential för fler allvarliga störningar i vår samhällsstruktur framöver, på grund av vulkaner.

Det här kan också komma att påverka hur människor tänker kring möjligheten att resa vart man vill och när man vill, säger Reynir Bödvarsson i Vetandets Värld.

– "Jag åker om tre dagar och kommer hem om tre dagar" - man kanske inte alltid kommer att kunna planera på samma sätt. Vi kanske får fundera i termerna av att då och då kommer vi ha perioder när vi inte kan ha systemet fungerande på det sättet.

I Vetandets Värld säger Reynir Bödvarsson också att det flygkaos som vi har upplevt under den gågnga veckan är ett vulkanrelaterat scenario som forskarna kunde förutse, långt innan Eyjafjallajökull började mullra och spruta aska.

Lisen Forsberg
lisen.forsberg@sr.se

Länkar: