terrorism

Stockholmare på terroristlista

En svensk medborgare bosatt i Rinkeby i nordvästra Stockholm har satts upp på FN:s sanktionslista över personer kopplade till terrorism. Utan grunder, enligt mannens advokat.

Det är säkerhetsrådets kommitté för Somalia och Eritrea som satt upp mannen på sanktionslistan och det här väntas få stora konsekvenser för mannen när EU i nästa vecka väntas anta säkerhetsrådets sanktioner i EU-lagstiftningen.
--Ja, det är djupt beklagligt, min klient förs upp på den här listan utan någon som helst bevisning eller utredning som skulle kunna utvisa att det var på något sätt berättigat att föra upp honom, säger mannens advokat Thomas Olsson.
Den gäller en man i 45-årsåldern med somalisk bakgrund, bosatt i Rinkeby i Stockholm. Han anklagas av säkerhetsrådet för att ha manat till attacker mot den somaliska regeringen och afrikanska unionens styrkor och för att ha skickat pengar till organisationer som det heter "hotar Somalias fred och säkerhet". Under 2008 satt mannen häktad av Säpo, med samma misstankar riktade mot sig, men släpptes i brist på bevis och hans advokat Thomas Olsson avfärdar också säkerhetsrådets anklagelser.
--Problemet är att sanktionssystemet fungerar på det sättet att du behöver inte redovisa några bevis för att få en person uppförd, det här handlar om rent politiska beslut, där politiska intressen styr, den som begär att någon ska listas och har ett politiskt intresse för det, kan också få en politisk majoritet för ett sådant beslut, säger advokat Thomas Olsson.

När nu FN-sanktionerna blir EU-lag, så får det stora konsekvenser för dem som är uppförda på listan. De tillåts inte resa in i eller inom EU och de får sina tillgångar frysta - det gäller både personer, organisationer och företag som är listade.
--Alltså, den upplevelse man får av att på det här sättet angripas av hela det internationella samfundet, det är naturligtvis en upplevelse av något overkligt, det är svårt att ta in att man som en enskild person i någon förort utanför Stockholm helt plötsligt ska konfronteras med FN, USA och andra mäktiga aktörer på den internationella arenan, han är djupt chockad, säger advokat Thomas Olsson.

Reporter Jenny Hallberg
jenny.hallberg@sr.se