TEMA: Här slutar allmän väg

Var går gränsen mellan det allmänna och privata? Mark Zuckerberg, grundaren av Facebook, väckte stor debatt i början av året när han förklarade att "nu är privatlivet dött". Ligger det något i hans påstående? Hur förändras vi som människor och i våra relationer om det inte längre finns någon gräns mellan det offentliga och det privata? Eller är det bara så att det privata blivit något annat än det var tidigare?

Vad säger de senaste årens litterära fluga, självbekännelselitteraturen, eller ″autofiktion″ som det också kallas, om behovet av att offentliggöra sitt privatliv? Vilka gränsdragningar mellan det privata och det offentliga görs i andra länder? Skiljer vi oss åt när det gäller synen på det privata?

Del 1: En omöjlig litterär satsning
Onsdag 10 mars 2010

Jag började bara att skriva på ett projekt som utvecklade sig dithän att det blev självbiografiskt, och därför bara växte det. Det som hände var att jag gick till förlaget i fjol vår med det jag hade, 1 100 sidor, och sa att: Det kommer att bli mycket längre. Vad ska vi göra? Då kom de med ett förslag att vi skulle ge ut sex böcker.

Så sa den norske författaren Karl Ove Knausgård efter att han fått de norska P2-lyssnarnas romanpris för det första bandet i den självbiografiska romansviten Min kamp. Nu är han nominerad till Nordiska rådets litteraturpris. Dan Jönsson har tittat närmare på vad det är som är så speciellt med Knausgårds projekt.Del 2: Romanen som blogg

Fredag 26 mars 2010

Lena Birgersdotter intervjuar den norske författaren Karl Ove Knausgård som är aktuell med den självbiografiska romansviten Min Kamp i sex delar. Böcker som väckt uppmärksamhet dels för att de skrivs under anmärkningsvärt kort tid, och dels för sitt innehåll. Vad är det att skriva sitt liv samtidigt som man lever det?

Knausgård, född 1968 i Oslo men numera boende i Malmö, har vunnit ett flertal priser för sina två tidigare romaner Ute av verlden och En tid för alt. Nu är han nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2010 för den första delen i serien Min kamp I.

Litteratur:
Karl Ove Knausgård: Ute av verden (Tiden Norsk Forlag, 1999)
Karl Ove Knausgård: En tid för allt (Norstedts, 2006) Svensk utgåva
Karl Ove Knausgård: Min kamp 1–4 (Oktober, 2009–) Svensk utgåva av del 1 kommer hösten 2010 på Norstedts


Del 3: Protester mot Google Street View och nakenscanning

Tisdag 20 april 2010

Den som inte har någonting att dölja har redan förlorat allt. – Juli Zeh och Ilija Trojanow


Vad blir konsekvenserna av att vi i västerlandet lever i ett digitaliserat samhälle där våra privatliv blir allt mer övervakade? Dan Jönsson har läst de tyska författarna Juli Zehs och Ilija Trojanows debattbok i ämnet och reflekterar om den tilltagande övervakning som skett i väst sedan 11 september 2001.Del 4: ”Inga coola ungdomar bryr sig om det privata”

Tisdag 4 maj 2010

Nils Zurawski. Håller privatlivet på att dö ut? Facebooks grundare Mark Zuckerberg har sagt att Facebook alltid försökt tänja på gränserna när det gäller privatlivet; att de försöker få folk att bli bekväma med sådant som de ännu inte är bekväma med, och att det handlar om att de sociala normerna ska komma i fatt teknologin. Obs fortsätter i dag sin serie Här slutar allmän väg. Margareta Flygt och Pernilla Ståhl intervjuar Nils Zurawski, sociolog vid Hamburgs universitet, och som leder forskningsnätverket Surveillence Studies och är en ledande forskare inom integritetsfrågor. 

Referenser och länkar:
Artikel om Mark Zuckerberg ur New York Times Magazine, av Clive Thompson

TechNewsWorld om Mark Zuckerbergs uttalanden i januari 2010
Forskningsnätverket Surveillance & Society


Del 5: Intimitetens tyranni

Tisdag 11 maj 2010

Vad händer med privatlivet i en värld där vi tillbringar allt mer tid på internet? I Egypten har det under senare år publicerats många populära böcker baserade på bloggar. Författarna använder material ur sina privatliv för att skildra konflikter, men betyder det att privatlivet inte längre existerar i Egypten? Nej, menar Inga Brandell, inget är radikalt annorlunda i hur författare i dag väljer vad de ska offentliggöra. Däremot ser hon en viktig skillnad för privatlivets förändring i Facebook-eran: att vi inte längre kan skydda våra privata nätverk, och att det därmed blivit offentligt vilka vänner och kontakter vi har.Del 6: Vad får man prata om eller inte i Kina?
Onsdag 12 maj 2010

På ett ögonblick går det att dela allt med alla, det vet vi. Facebooks grundare Mark Zuckerberg har sagt att det bara handlar bara om att de sociala normerna ska komma ifatt teknologin, men vad betyder det att de sociala normerna ska komma ifatt de här möjligheterna? Håller vår moral på att förändras? Vår idé om hur stort ett privat rum kan vara? Eller håller hela intimsfären på att upplösas? När det gäller Kina sägs det ofta att ”man har en annan syn på det privata”. Men vad innebär deras syn och hur förändras den av den digitala teknologin? Obs medarbetare Jan Olof Nilsson reder ut gränsen.Del 7: Är det privata politiskt?

Onsdag 19 maj 2010

Vi berättar vad vi gör. Vad vi tänker. Vad vi upplever. Hur vi ser ut. Var vi är och vad vi gör där. Och allt finns på bild.
                                                                                                          
– Anders Mildner

På Facebook uppstod för några veckor sedan en diskussion om vad som händer den dagen då vi tar med oss våra datorer in på toaletten. Där skulle vi alla sitta, uppkopplade mot världen utanför – och utifrån den bilden är det inte helt orimligt att fråga vad som händer med våra privata zoner i de sociala mediernas värld.

Lena Halldenius, filosof vid Malmö Högskola, försöker bena ut vad vi egentligen menar med ”privatliv”.


Anders Mildner, frilansjournalist som arbetat länge med alla slags frågor kring sociala medier, går tillbaka till en tid när persondatorerna fortfarande var science fiction för att ge sin syn på Facebooks eventuella påverkan på privatlivet.Del 8: Hur rädda ska vi vara i Google?
Torsdag 20 maj 2010

Hur rädda ska vi vara för Google? Andreas Ekström, journalist på Sydsvenskan och författare till boken Google-koden, kommenterar det faktum att Google samlat in information om människors privata, trådlösa nätverk.Del 9: Muminmammans privata gräns

Måndag 24 maj 2010

Med sina böcker om Mumintrollen blev författaren Tove Jansson världskänd och varje år fick hon tusentals brev från läsarna, brev som hon besvarade. Boel Westin, litteraturkritiker och professor i litteraturvetenskap, berättar om vilka strategier Tove Jansson använde för att freda sin privata sfär.