23 april 2010

Vårstädning i garderoben – välvårdade kläder varar längre

I veckans STIL slår vi upp dörrarna till garderoben för att vädra ut och städa upp bland kläderna, som man gjorde förr. Tidigare var det självklart att till våren borsta upp ytterkläderna, tömma fickorna, putsa upp skorna och ta bort de fläckar som obarmhärtigt  avslöjades i den starka vårsolen. Det var en arbetskrävande procedur, men kläder var länge viktiga ägodelar som ansågs värda att vårda väl. Men hur är det med den saken idag? Det tar vi reda på i veckans program.

Gamla tidsödande tips om klädvård kan kännas fjärran från dagens garderobsfixande, som oftast handlar om ett sorterande av kläder. Vilka kläder vill man fortsätta använda, vilka kläder som man kan slänga, ge bort eller sälja? Men tidigare var tyg omständligt att tillverka, och det var dyrt.  Därför var det självklart att lappa och laga, att byta nötta delar och sy om – även hos välbeställda familjer.  Och att tvätta kläder var inget man lättvindligt gjorde. Det var tungt och svårt att göra innan tvättmaskinen började slå igenom på allvar under 1950-talet – och även då var det inte lika enkelt som idag då man hivar in några tröjor, trycker på ”snabbtvätt” och det är rent och klart på en kvart.

Om hur man skötte om sina kläder förr – och vad man faktiskt kan vinna på att göra något liknande idag– berättar vi om i veckans program.

Vi har besökt en syateljé i Stockholm som vet det mesta om hur man kan laga kläder. Vi berättar även historien om galgen, ett tämligen nytt fenomen som utvecklades till en hel industri – och en fiffig annonsplats för klädaffärer, klädfabriker och hotell. Men även galgen har faktiskt fått ett eget museum, vars föreståndare vi talat med.

Veckans gäst är Monica Nordlund som är klädrådgivare och innehavare av en vintagebutik specialiserad på klänningar skapade av gamla svenska modehus. Hon berättar om hur man kan använda sig av gamla husmorstips ( vädra och vinäger!)  än idag. Och så berättar den New York-baserade modejournalisten Sofia Hedström om en alldeles speciell modegåva hon fått. (Tillsammans med fotografen Anna schori skriver Sofia Hedström just nu en bok, som bland annat handlar om hur du tar hand om dina kläder varvat med modefilosofi)