Veckomagasinet 24 april

Nya teleskopet ger unika bilder från solen

I Vetenskapsradions Veckomagasin tar reportern Johan Mathias Sommarström med oss till Vulkanen Eyjafjallajökel på Island. Magasinet sammanfattar också veckans nya vulkankunskap, hänförs av magnifika bilder från det nyss upskjutna teleskopet Solar Dynamics Observatory, och förfäras av den svarta filmen Underkastelsen.


Stefan Jarl visar i sin film Underkastelsen
 hur vi alla, vare sig vi vill eller inte, lever i en värld av nytillkomna kemikalier som tar sig in i våra kroppar och som vi inte vet hur de påverkar oss. Till sin hjälp i filmen har Jarl tagit en hel rad professorer, bland andra miljökemisten Åke Bergman. Ann-Louise Martin har träffat filmaren och professorn för ett samtal om filmen och den bistra verkligheten bakom:
Grid är ett nytt begrepp vi får lära oss nu och det handlar om att koppla ihop datorer för att göra beräkningar. Genom en sammanlänkning av beräkningskapacitet kan forskare låna datorkraft av varann just när de behöver den. Per Gustafsson rapporterar:
Vid Eyjafjallajökull gör vår reporter Johan Mathias Sommarström ett besök och får stifta nära bekantskap med den aska som faller intill vulkanens fot. Han talar med den svenske geologen Erik Sturkell, som tidigare arbetat på Island men nu till vardags finns på Göteborgs Universitet, och med den isländske vulkanexperten Pall Einarsson:


Solen i helbild fick vi se i veckan när de första bilderna kom från det nya solteleskopet SDO, Solar Dynamics Observatory. Vi talar med solforskaren Henrik Lundstedt i Lund, som väntat länge på de här bilderna som han menar kommer att kunna lära oss mycket mer om hur solen fungerar: