ANC-reaktion mot Malema väntas

I Sydafrika väntas regeringspartiet ANC inom kort meddela huruvida de tänker ge någon reprimand till den kontroversiella ledaren för ungdomsförbundet Julius Malema.

– Malema är inblandad i en rad affärer, men är ändå mycket populär bland många, säger en av hans kritiker, Mbuyiselo Botha.

– Det är fattigdomen och arbetslösheten som gör att en man som Malema kan slå an hos många unga. Det är stora och viktiga frågor i Sydafrika i dag.

Mbuyiselo Botha kan förstå Malemas dragningskraft på dem som känner sig bortglömda i det Sydafrika där resurserna fortfarande är så olikt fördelade.

– Men sättet som Malema pratar om dem löser inga problem utan skapar bara motsättningar och rädsla, säger han.

Botha och hans organisation Sonke som slåss för jämlikhetsfrågor är de enda hittills som fått Julius Malema fälld för just något av alla sina hätska uttalanden.

Uttalandena är numera är en följetong i sydafrikanska medier: från hans förkärlek för sången om att döda vita jordbrukare till hans senaste utfall där han med orden ”din jävel” och ”förbannade agent” slängde ut en BBC-journalist från en presskonferens.

Det fall som Sonke tog till rätten var när Malema uttalat sig nedsättande om den kvinna som anklagade president Zuma för våldtäkt.

Malema dömdes att offentligen be om ursäkt, och betala 50 000 kronor i skadestånd till ett kvinnohärbärge. En dom som Malemas advokat har sagt att han tänker överklaga.

– Moderpartiets och president Zumas förhållande till Malema är komplicerat. Hur ska presidenten kunna göra sig av med en man som har sagt att han är beredd att offra sitt liv för honom, och som Zuma vet lockar väljare till partiet? säger Botha.

Men Botha tror ändå att tålamodet börjar ta slut, inte minst efter hans senaste mycket uppmärksammade utbrott och att Malema snarare börjar ses som en börda för partiet.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se