Hur otajt är Ringo i spelvärlden?

 ”He’s not even the best drummer in The Beatles”, lär John Lennon någon gång ha kommenterat bandets helfestliga trummis Ringo Starr. Och sedan dess blivit en rockhistorisk sanning att Ringo inte är den vassaste av batterister. Ringo själv verkar faktiskt hålla med om att han inte är så exakt med takthållningen, han beskrev sig ju en gång som ”your basic offbeat drummer with funny fills”.

Nu när utdöda artister får nytt liv i den simulerade videospelsverkligheten har jag börjat undra om spelindustrin tar hänsyn till rockhistoriska fakta. Har skaparna av The Beatles Rockband-spelet tagit hänsyn till Ringo Starrs lösa taktkänsla och programmerat in en automatisk otajthet i trummorna? Så att man inte kan spela helt och hållet i takt med resten av musiken, även om man försöker, för att simulera den där äkta The Beatles-känslan? Någon som vet, eller har testat?

Och, för att vara tydlig: läs inte den här bloggningen som näthat mot Ringo Starr. Hans slarviga trumspel är i själva verket riktigt funkigt, åtminstone under The Beatles flummiga period. Dessutom har han efter Beatles-perioden gjort några festliga filmroller, till exempel i stenålderskomedin The Caveman, där han spelar en grottmänniska med Södermalmsskägg. Och han är med om att uppfinna musiken!

/Tommie