Sörmland

"Kusten är viktig för oss"

Kommunerna i Sörmland tillbakavisar kritiken om att deras samarbete med turismen i länet skulle vara dålig. Företaget Turismutveckling i Sörmland tycker att kommunerna måste bli bättre på att samarbeta för att öka turismen i länet.

Men Marie Hansson, turistansvarig i Oxelösund anser att samarbetet mellan kommunerna fungerar bra.

– Jag tycker vi har ett väl fungerande samarbete idag. Vi träffas med regelbundenhet varje vår och höst och vi har olika samarbetsprojekt. Man väljer vilka man vill vara med i, beroende på om det passar den egna kommunen eller inte, säger Marie Hansson.

Ett av de projekten är Inga Lindströms-filmerna som visas i Tyskland. I filmerna visas den sörmländska landsbygden upp från sin bästa sida och som kommunerna menar har givit genomslag utomlands. Men att få alla kommuner att jobba tillsammans på samma projekt, tror Marie Hansson är svårt att få igenom.

– I och med att vi inte är ett homogent landskap som Dalarna, utan att vi ligger så nära Stockholm som vi gör, så gäller det att följa de turistströmmarna, säger hon.

Marie Hansson berättar också att eftersom Oxelösund ligger vid kusten är sträckan längs E4an väldigt viktig för kommunen.

– Kolmården som djurpark tillexempel, det är ju vår djurpark också. Vi kan ju inte säga till våra gäster att de ska åka till Parken Zoo om de ska besöka ett zoo, säger hon.

När det gäller det kungliga bröllopet i sommar menar Ola Nilsson från Turismutvecklingen i Sörmland att kommunerna i Sörmland måste vara med och uppmärksamma den här händelsen i Sörmland eftersom det kan öka turismen här.

Men Marie Hansson på Oxelösunds kommun menar att det är en ekonomisk fråga och att det finns andra fokusområden som är viktigare att tänka på.

– Vi i kommunen och även våra företagare och har begränsade resurser och tid. Då måste man fokusera på några grejer där vi vet att det ger mycket tillbaka. Då har vi några konkreta projekt som golf och Inga Lindström till exempel.

 Caroline Karlsson
caroline.karlsson@sr.se