Övergrepp inom katolska kyrkan

Biskop beredd avgå efter nya uppgifter

Katolska kyrkans överhuvud i Sverige, biskop Anders Arborelius, är beredd att avgå sedan det visat sig att han inte gått vidare med anklagelser om sexuella övergrepp.

Två tonårssystrar ska ha utsatts av en präst som hade ett förhållande med deras mor. Det skriver Dagens Nyheter i dag. Biskopen i Stockholms katolska stift Anders Arborelius talar i ett uttalande om ett offer. Han beklagar det som hänt.

– Det är naturligtvis en fruktansvärd tragedi som jag djupt beklagar. Jag tar på mig ansvaret för att vi inte lyckats reda ut det här. Det har blivit en oriktig behandling från vår sida, säger biskop Anders Arborelius.

För knappt två sedan uppmärksammades sexuella övergrepp av katolska präster i Sverige förra gången. Då sa Anders Arborelius till Ekot att han varit naiv eftersom han inte trott att det har funnits några fler fall än ett, som han hört talas om tidigare.

Men nu visar det sig alltså att han redan 2003 talade med den kvinna som är mamma till de flickor som ska ha utsatts.

När Arborelius talade om sin naivitet visste han alltså att det fanns fler anklagelser om sexuella övergrepp.

– Jag visste att vi hade talat om det, men vi hade ännu inte undersökt det, och jag erkänner att jag skulle ha gått vidare med det samma med det här för att reda ut det. Men eftersom jag samtidigt hade en själavårdskontakt med mamman var det svårt för mig att veta hur jag skulle göra. Därför vill jag ha det här genomlyst. Beror det då på mig att det här inte har blivit undersökt är jag beredd att ta konsekvenserna och be påven att få avgå från min tjänst som biskop, säger Anders Arborelius.

Anders Arborelius funderar på att be regeringen utse en person som kan delta i den oberoende utredning som nu ska tillsättas. Han har full förståelse för att man kan få intrycket att han försökt mörklägga för att skydda den präst som anklagas.

– Absolut. Det är väldigt svårt för utomstående att förstå den här dubbla lojaliteten som man kan ha när man har ett själavårdssamtal med en person om en annan. Därför tror jag att det är väldigt viktigt att försöka reda ut hur man ska handskas med sådana fall.

Anders Jonsson
anders.jonsson@sr.se