Kalmar län

Nu vaknar fästingarna

Fästingsäsongen har dragit igång och den snörika vintern har varit gynnsam för fästingarna.

- Ja, vi har en temperatur som en stor del utav dygnet överstiger fyra grader, en temperatur som är minimum för att fästingarna skall vara aktiva. Går temperaturen ner under fyra grader då ligger de mer eller mindre i dvala, säger Per-Eric Lindgren, docent i molekylär bioteknik och verksam som forskare och lärare vid medicinsk mikrobiologi vid Linköpings universitet.

Trots en vinter med mycket snö och bitvis sträng kyla verkar de blod sugande spindeldjuren klarat sig mycket bra. Till och med bättre än vid mildare vintrar vilket leder till att vi kan vänta oss ännu fler fästingar.

– Fästingarna tål temperaturen ner till minus tio, tjugo grader innan de stryker med. Eftersom vi har haft ett snötäcke så har temperaturen hållit sig runt nollan, säger Per-Eric Lindgren, docent i molekylär bioteknik.

Vidare förklarar Per-Eric Lindgren att snön har fungerat som ett isolerande täcke för fästingarna.

– Det har gjort att fästingarna har kunnat må gott i det översta markskiktet bland vissna blad och löv. Har vi otur så kan det bli flera fästingar under årets säsong, säger Per-Eric Lindgren.

Många av fästingarnas värddjur kan ha lidit värre av kylan och haft svårt att hitta föda men inte heller det verkar påverka fästingarna negativt.

– Fästingarna är ena sega rackare för de kan klara sig utan blodmål under flera säsonger så även om de inte hittar något råddjur eller annat mellanvärd så kan de klara sig ändå, säger Per-Eric Lindgren.