President Fischer omvald i Österrike

Uppdaterad: 20:45
I det österrikiska presidentvalet i dag vann den sittande presidenten, socialdemokraten Heinz Fischer en storseger med 79 procent av rösterna.

– Jag är tacksam mot österrikarna. Det här stödet hade jag inte vågat hoppas på, sa president Heinz Fischer när han tidigare i kväll kommenterade valresultatet.

Han har nu valts till sin andra sexårsperiod som österrikisk president.  

Att Fischer skulle bli omvald var väntat. Det brukar vara så när sittande president kandiderar i Österrike. Men 79 procent var ovanligt starkt stöd också med österrikiska mått.

Hans utmanare Barbara Rosenkranz från det nationellt inriktade högerpopulistiska partiet FPÖ fick drygt 15 procent av rösterna. Hon förklarade sig också nöjd, med tanke på vad hon kallade den oerhörda kampanjen mot henne och hennes familj i valrörelsen.

Valdeltagandet var lågt, under 50 procent. Dessutom var över sju procent av rösterna ogiltiga.

Till det kan ha bidragit att det största borgerliga partiet, Kristdemokraterna ÖVP, avstod från att ställa upp någon egen kandidat. Ledande ÖVP-politiker uppmanade dessutom väljarna att rösta blankt, eftersom de inte ville ge stöd vare sig till socialdemokraterna eller FPÖ.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se