Ungerska valet

Fidesz kan ändra grundlagen

Ungern har fått en ny regering och ett regeringsparti med så stor majoritet att det kan ändra grundlagen. Hela centrum av Budapest fylldes av firande Fideszanhängare i kväll.

Ungerns nye ledare Viktor Orban togs emot av några tusen jublande anhängare på torget  Vörösmarty i centrum av Budapest.

Inte sedan kommunisttiden har ett parti i Ungern tagit så stor andel av rösterna som Fidesz nu gjort, 263 av 386 platser i parlamentet när i stort sett alla röster räknats i den andra omgången.

En majoritet på över två tredjedelar innebär att partiet får mycket stor makt, kan ändra grundlagen och tillsätta höga statliga poster.

Det högerinriktade partiets ledare Orban inledde sitt tal med att hälsa till alla ungrare både i Ungern och utomlands. Ett första tecken på att Fidesz kommer uppfylla sitt löfte om medborgarskap för etniska ungrare i grannländerna.

För nuvarande regeringspartiet Socialisterna blev det andra plats och 59 platser. En svidande förlust och partiordföranden avgick som en följd av resultatet.

Ultranationalistiska Jobbik fick 47 platser, partiledaren Gabriel Vona lovade ställa hårda krav på regeringspartiet.

Maria Persson Löfgren, Budapest
maria.persson_lofgren@sr.se