Uppsala

Plusresultat i Uppsalas bokslut

I dag sammanfattade Uppsalas politiker hur förra årets kommunala finanser och verksamheter har skötts. Det positiva resultat på drygt 200 miljoner kronor i bokslutet är nästan dubbelt så stort mot vad man trodde i höstas.

 – Trots en global finansiell kris kan vi redovisa ett väldigt gott ekonomiskt resultat, och god kvalitet i verksamheterna, sa moderata kommunalrådet Gunnar Hedberg. Uppsala är på rätt väg.

Drygt 200 miljoner kronor plus i kommunkassan i Uppsala. Det är nästan dubbelt så mycket som man trodde i höst.

Det är bland annat engångsposter som har påverkat 2009 års positiva ekonomiska resultat i Uppsala. Den folkpartistiske kommunrevisorn Jörgen Ullenhag kommenterade det ekonomiska läget:

 – Bra resultat i år men det finns en varning för vad som kommer att ske framöver med tanke på hur prognoserna i övrigt ser ut.

Förutom flera engångposter så är det också de olika verksamheternas hushållning och sparande som påverkat 2009 års resultat. Lena Hartwig, oppositionens socialdemokratiska kommunalråd, ser ändå en baksida på medaljen:

 – En stor utmaning i dag och många år framåt är klimatet. Tyvärr visar bokslutet att utvecklingen gåt i motsatt riktning. Det håller inte att fatta beslut om att öppna Bäverns gränd, säga ja till Ärna och Fullerö om man vill driva en seriös politik. Bokslutet visar med stor tydlighet att Uppsala med borgerlig ledning är på fel väg.


Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se