Du kan få betala för katastrofhjälpen

Imorgon onsdag, ska riksdagen rösta om en ny lag om katastrofhjälp. Om den går igenom innebär det att från den 1 augusti i år, kommer skicka en räkning till dig om du har behövt bli räddad från en naturkatastrof eller terrorattack utomlands.

Vad tycker du om den här lagen, är det rimligt att man betalar för sin egen katastrofhjälp?

Och det kan bli dyrt att betala för till exempel ambulansflyg berättar Fredrik Jörgenssen som är chef för konsulärt bistånd på UD:

– Kostnaden kan ju bli betydande, även om de inte ska driva någon i konkurs eller från hus eller hem eller så. Det beror ju helt på vilket land man är i och hur besvärligt det är att få hem personen, men det kan ju handla om en halv miljon eller så, säger han.

Om lagen går igenom imorgon är det alltså inte staten, som vid tsunamin till exempel, som betalar för evakuering och sjukvård. Utan det är du som får räkningen.

– Har man inte försäkrat sig så tvingas man ju då betala själv, säger Fredrik Jörgenssen.

Och om man är försäkrad då? Vi ringde runt till några av Sveriges största försäkringsbolag och frågade om de är redo om den nya lagen träder i kraft den 1 augusti. Kommer de betala räkningarna vid nästa tsunami, Libanonkris eller Haiti?

– Nej det kan vi inte garantera, det går ju inte att göra, säger ett av försäkringsbolagen

Och ett annat säger såhär:

– När det är krig och så då finns det ju ett klart undantag för oss. Där står vi ju inte för några kostnader. Om staten då går in och skjutsar hem er eller flyger hem er på något vänster och de sedan kräver pengar av er så går vi inte in som försäkringsbolag och betalar tillbaka det.

Hör mer om lagförslaget i Brunchrapporten klockan tolv idag.

Josephine Freje Simonsson
josephine.freje@sr.se

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se

Linnea Hambe
linnea.hambe@sr.se