Räkningar på posten till framtida tsunamioffer?

Idag kollar Brunchrapporten närmare på vad det egentligen är för lag som riksdagen, med största sannolikhet, kommer att rösta igenom imorgon. Lagen innebär att du från den 1 augusti i år kommer att få en räkning hem, om du blivit räddad från ex. en naturkatastrof eller terrorattack utomlands.

Utrikesminister  när  kom ut att: "Svenskar som reser eller vistas utomlands har ansvar för sin säkerhet och skall försäkra sig mot oväntade händelser. Ersättningsskyldiheten till staten bör kunnda täckas av en bra försäkring."

Räcker det att ha en försäkring då? I dag kryllar reseförsäkringarna av undantag, ex. så kan du i de allra flesta fall inte få ersättning för skada som uppkommit i samband med naturkatastrof, terrorattack eller "krigsliknande tillstånd". Du kan inte heller få något på försäkringen om du reser till ett land som finns på .

Brunchrapportens runtringning till 10 av Sveriges största försäkringsbolag visar att de flesta i dagsläget inte har koll på vad de ska göra, eller kan garantera att de kommer att ändra villkoren i tid - så att inga svenskar i kris utomlands hamnar mellan stolarna. Men UD:s chef för konsulärt bistånd, Fredrik Jörgenssen, tror att försäkringsbolagen kommer ändra sina villkor, även om staten inte kan tvinga dem att göra det.

- Tanken är att du ska kunna försäkra dig mot statens ersättningskrav efter att du exempelvis blivit evakuerad eller fått sjukvård vid en katastrof utomlands. Då ska det inte spela någon roll om landet fanns på UD:s varningslista, eller om det var en naturkatastrof, säger UD:s Fredrik Jörgenssen.

Bara ett av de tio försäkringsbolagen Brunchrapporten ringt säger att de redan nu kan garantera att de kommer betala ersättningskraven från staten. Samma bolag sa dock för en månad sen, när vi ringde första gången, att de endast kan ändra sina villkor en gång om året. I början av 2011.

Vad tycker du om detta? Kommentera eller ring  ikväll kl 18.03 på tel: 099-510 00 och tyck till!