Åseda

Facket stoppar skogsföretagare

Skogsarbetarnas fackförening, GS, stoppar enmansföretagare och har stöd för det i kollektivavtalet. Skogsvårdsförtagaren Dennis Gyllenfjell från Åseda protesterar.

Att vara enmansföretagare och jobba med enkla sysslor inom skogsbruket går inte enligt det kollektivavtal som finns nu. Det här gillar inte enmansföretagaren Dennis Gyllenfjell som vill kunna anlitas av skogsföretagen.

– De vill att vi ska jobba åt dem men de får inte anlita oss för facket. De tror att vi dumpar lönerna men så är det ju inte. Vi vill inte gå ut i skogen och jobba gratis, säger Dennis Gyllenfjell.

Dennis Gyllenfjell gillar friheten det innebär att vara enmansföretagare och vill fortsätta kunna vara det och samtidigt ha möjligheten erbjuda sina tjänster till skogsföretag. Men fackförbundet GS kommer att kämpa för kollektivavtalet även i fortsättningen kommer att hindra enmansföretagare i skogsbruket.

– Det är ett skydd för de som är anställda i skogsbruket. Det hindrar också att folk utnyttjas och tvingas att bli företagare för att få sysselsättning, säger Anders Karlsson som är ombudsman i GS-facket i Kronoberg.

Jaqueline Balcer-Bednarska
jaqueline.balcer-bednarska@sr.se